Zuid-Korea – Vervolg de traditionele klederdracht: hanbok


In diverse plaatsen in Zuid-Korea tref je winkels aan waar je een hanbok kunt kopen of kunt laten maken. Boven- en onderstaande foto is genomen in een winkelcentrum in Seoul.


De gebruikte materialen voor de stoffen voor de hanbok waren divers en wanneer het koud was dan droegen de vrouwen een gevoerde onderrok, de rest van de kledingstukken werd vervangen door een gevoerde of met bont afgezette varianten. Als het warm was, koos men voor dunne katoen of ruisende zijde. Het spreekt voor zich dat het gewone volk stoffen gebruikten die tegen een stootje konden en makkelijk(er) wasbaar waren dan de materiaalkeuzes van de adel. Hennep en katoen waren dus voor de lagere klassen en zijde en satijn sierden de rijkeren.


Een winkel in Busan die gespecialiseerd is in de verkoop van de hanbok.


Het is toch bijzonder dat in Zuid-Korea zoveel belangstelling voor de traditionele klederdracht bestaat dat hiervoor speciale winkels bestaan. Het zijn de jongeren die interesse tonen voor deze dracht.


Deze jongeren in de traditionele klederdracht zijn op weg naar het Changdeokgung Palace in Seoul. Zij hebben gratis toegang omdat ze de hanbok dragen.


De jongeren hebben allemaal een mobieltje bij zich waar vele foto’s mee gemaakt worden.


De Zuid-Koreanen dragen de hanbok vaak tijdens officiële gelegenheden en speciale festiviteiten.

6 gedachten over “Zuid-Korea – Vervolg de traditionele klederdracht: hanbok

 1. Dank je Berthi!!!
  Vind het een prachtige dracht en zou best zoiets willen dragen met een wat kortere rok.
  Denk dat deze hanbok goedkoper is dan de klederdrachten die nog in ons land worden gedragen. Tenminste als de hanbok niet van zijde is gemaakt.
  Gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. @Truus, ik denk ook dat de kosten best meevallen voor een hanbok als je geen te dure materiaalkeuze maakt. Tegenwoordig wordt in de modewereld ook een hanbok gemaakt met een kortere rok.

 3. Zelfs de Koreanen zelf van buiten Seoul en Busan dragen dit als ze een uitje hebben,ze dragen dit meestal zelden en het is superleuk om fotos in het paleis te maken!
  Net vorige maand terug uit Korea en hanbok gehuurd,geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *