Zuid-Korea – De traditionele klederdracht: hanbok


Bij aankomst op het Incheon Airport van Seoul werd manlief verwelkomd door een Zuid-Koreaanse dame in de traditionele klederdracht: hanbok.

De traditionele klederdracht deed zijn intrede tijdens de periode: Drie Koninkrijken van Korea. Vanaf dit moment ging deze kleding mee met de modetrends. Ook waren er invloeden vanuit de buurlanden, zo was China bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. De meest bekende vorm van de hanbok stamt uit de Joseondynastie. In Noord-Korea staat deze kleding bekend als Joseon-ot, hanbok is de Zuid-Koreaanse benaming.


Manlief bezocht Gyeongju Gyochon Village waar hij de hanbok rental shop tegen kwam. Hier kun je de traditionele kleding huren en vervolgens zelf foto’s gaan maken, maar je kunt je ook laten fotograferen in deze winkel. Het is te vergelijken met de fotozaken in onder andere Amsterdam en Volendam waar iedereen zich kan laten fotograferen in de Nederlandse klederdracht.


De hanbok bestaat uit een kort jasje/bloes, en een wijde wikkelrok voor de vrouw of een wijde broek voor mannen. De bloes, genaamd jeogori, is iets langer voor de mannen dan voor de vrouwen; hij komt bij de heren tot aan het middel, bij de dames tot iets erboven. De naam van deze wikkelrok is chima, en een broek heet paji. Per regio, tijdperk, klimaat of klasse zijn er wat kleine verschillen, maar het basisontwerp is door de eeuwen heen herkenbaar gebleven.Het gewone volk droeg wit, tenzij het een bruiloft of speciaal feest betrof, deze kleur stond voor puurheid, integriteit en kuisheid, De adel was kleurrijk gekleed om hun status mee aan te geven: naast wit droeg men rood, geel, blauw en zwart, welke samen staan voor de vijf natuurlijke elementen: vuur, aarde, metaal, water en hout. De keizer was geheel in het geel gekleed, de zon. De verf die voor het kleuren van textiel werd gebruikt, werd van plantaardige materialen vervaardigd.


In de volgende log volgen meer foto’s.

2 gedachten over “Zuid-Korea – De traditionele klederdracht: hanbok

  1. Mooie klederdracht is dit .Wat voor stof gebruiken ze -weet je dat Berthi? Het lijkt zo wel op zijde maar dat kunnen de gewone mensen toch niet betalen? Ben benieuwd naar de andere foto’s hiervan.
    Gezellige zondag
    groetjes, Truus uit Drenthe

  2. @Truus, een goede vraag waar ik in het volgende logje antwoord op zal geven!
    Jij ook een fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *