In 2012 verscheen haar boek Nurture Studies, met wilde planten die ze in vazen had laten groeien en vervolgens, nadat ze de vaas had gebroken, fotografeerde. De vorm van de vaas is nog zichtbaar, de wortels volgen de wand van het glas. Dit nieuwe project, dat ze Interwoven noemt, gaat daarop verder, lees ik in Trouw. Diana Scherer: ‘Elke plant heeft andere wortels, die op een eigen manier groeien. Ik zie wortels, ook in dit project, als een soort garen: gras heeft een heel fijne, zijde-achtige wortel, de margriet een wollige. Graan groeit snel, en heeft een wortel die overal graag in groeit.’
Voor het zaaien legt Diana Scherer de sjablonen in de aarde. De patronen die ze maken, zijn steeds geometrisch. Vanaf volgend seizoen gaat Diana zelf patronen ontwerpen, want nu heeft ze de techniek rond het laten groeien van de wortels pas onder de knie. Het zou mooi zijn als je van de wortels een echt tapijt kunt maken. Na het sjabloon is de aarde belangrijk. Gewone potgrond geeft een wittige wortel, bij kokosgrond krijg je een gele tint. Zelfs het inzaaien heeft invloed op het eindresultaat. Als je de zaadjes dicht inzaait, krijg je een wollig beeld, als je ze verder uit elkaar laat groeien, wordt het fragieler. Het laten groeien vereist geduld en je moet op het juiste moment oogsten.
Diana Scherer werkt inmiddels samen met diverse partijen. Sinds 2014 met een groep wortelspecialisten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het zou heel interessant zijn als de wortels gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal bijvoorbeeld. Maar Diana Scherer gaat binnenkort ook samenwerken met een modeontwerper. Het lijkt haar interessant om kleren onder de grond te laten groeien. Een romantisch idee, het is natuurlijk de vraag of het ook echt draagbaar wordt.
Tijdens de Dutch Design Week heeft Diana Scherer de New Material Fellow 2016 voor Interwoven ontvangen. De jury ziet zeker toepassingsmogelijkheden in dit originele concept, dat met de New Material Fellow nog onbekende resultaten kan bereiken. Diana Scherer ontvangt een half jaar begeleiding van Het Nieuwe Instituut bij het verder uitwerken van het idee.
Bron: Dagblad Trouw
Eind jaren 70, begin jaren 80 was de Dracaena een populaire plant. Ook bij ons in de huiskamer. Laat ik nou nooit naar de wortels hebben gekeken, maar ik kan er wel iets anders over vertellen. Onze Dracaena’s kon je horen groeien! Er zijn meer planten die een ‘krakend’ geluid produceren als de wortels aan het groeien zijn. Zijn er meer @Berthi volgers die wel eens zoiets hebben gehoord?
Kleren onder de grond laten groeien, wat een geweldig idee!
Groetjes, Tineke
Leuk Berthi dat je dit artikel hebt gebruikt.
Heb je ook nog contact gezocht met deze mevrouw?
Gezellige avond
groetjes, Truus uit Drenthe
@Tineke, ach ja de Dracaena, wie kent hem niet. Ook bij mij stond de plant in huiskamer. Hij was ontzettend populair. Ik was hem eigenlijk een beetje vergeten. Maar ik hem nooit horen groeien. Waarschijnlijk had ik er te weinig oog en oor voor.
@Truus, het is een heel interessant onderwerp. Verder heb ik geen contact gehad met Diana Scherer.