Linnenweverspoortje in Kampen


Het gebouw dat nu bekend staat als het ‘Linneweeversgilde’ vormde oorspronkelijk een deel van een klooster dat omstreeks 1480 gebouwd moet zijn. Het klooster werd bewoond door Cellezusters (de zogenaamde Zwarte zusters) die zich voornamelijk bezighielden met ziekenverzorging. Na de Reformatie en de daarop gevolgde opheffing van de kloosters (circa 1580) kwam het in 1660 in gebruik als gildehuis van het ‘Linneweeversgilde’. Uit deze periode stamt het poortje, dat toegang verleent tot het gebouw (1665). Na de opheffing van de gilden in de Napoleontische tijd (1798) krijgt het van 1805-1866 de functie van Stadswerkhuis ten behoeve van de armen. Er werden werkzaamheden uitgeoefend als ‘sajetspinning’ en ‘kousenbrijderij’. In 1869 kwam het opnieuw als zodanig in gebruik, maar nu met een bredere opzet. Het jaar 1929 vormt de afsluiting van dit tijdperk. Vanaf 1929 maakte het gebouw deel uit van de limonadefabriek en likeurstokerij van de Fa. Siebrand. Na het vertrek van deze firma naar IJsselmuiden werd het gebouw in 1976 gerestaureerd en kwam de bibliotheek van de Theologische Universiteit erin.

2 gedachten over “Linnenweverspoortje in Kampen

  1. Een heel mooi poortje maar er was vast meer.
    Leuk om dit te lezen en ook nog eens hier in het midden van het land.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *