Selma – Carolijn Visser


Afgelopen dinsdag werd Selma van Carolijn Visser bij De Wereld Draait Door gekozen tot het boek van de maand en vanmiddag was Carolijn Visser bij boekhandel Donner in Rotterdam. Zij vertelde het verhaal over het ontstaan van haar nieuwe boek Selma. Vier jaar heeft Carolijn aan deze publicatie gewerkt. Veel research ging eraan vooraf: gesprekken voeren met de kinderen van Selma, brieven lezen die Selma schreef aan haar vader, familieleden spreken en op reis gaan naar China. En dan is het zover dat het gebonden boek met fraaie schutbladen en vele foto’s gepresenteerd kan worden.

Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de mao├»stische heilstaat. De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao.

Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega’s aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin. Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden. Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Carolijn Visser was op 11 september te gast bij VPRO Boeken, de uitzending kun je hier bekijken.

2 gedachten over “Selma – Carolijn Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *