Naaldvakschool in Soest

Koningin Emma gaf borduurlessen voor haar huwelijk. Hier moest ze mee stoppen nadat zij getrouwd was. Na het overlijden van haar man koning Willem III ging ze weer lesgeven in Baarn en Soest. Mede door koningin Emma zijn er naaldvakscholen opgericht.


Op initiatief van de Commissie van Liefdadigheid, onder leiding van burgemeester Grothe, werd een inzameling gehouden voor een nieuw onderkomen van de plaatselijke naaldvakschool. Medefinancierster was koningin Emma, waardoor al snel begonnen kon worden met de bouw. De eerste steen werd gelegd op 17 juli 1893 door de echtgenote van de burgemeester mevrouw R.H. Loten van Doelen Grothe, tevens directrice van de school. Links was de onderwijzerswoning en in het rechtergedeelte werd onderwijs gegeven. Het gebouw van de Naaldvakschool in de Burgemeester Grothestraat 51 in Soest wordt tegenwoordig als expositieruimte gebruikt.

In de voet van de topgevel is een paneel bevestigd met de tekst ‘NAALDVAKSCHOOL’, waarboven een vergulde ‘E’ is gezet die refereert aan koningin Emma.


De bekende naaldkunstenares Cecile Dreesman heeft in deze woning de laatste twee jaren van haar leven gewoond.

8 gedachten over “Naaldvakschool in Soest

 1. Wat leuk..maar wie zou er nu wonen en van deze historie afweten ??

 2. Zo heerlijk zitten genieten van zowel dit logje als die over Soestdijk! Wat een prachtige dingen, maar ook wat een toestanden zijn daar geweest! Bedankt, groetjes
  Lida

 3. Mooi gebouw hè met een leuke geschiedenis, moet er altijd aan denken als ik er langs fiets.
  Mijn man wilde hem in miniatuur nabouwen en had de bouwtekeningen al opgevraagd….

 4. Wat triest eigenlijk….ze gaf les maar moest daar mee stoppen.
  Ze moet er plezier in hebben gehad, want na de dood van haar man pakte ze dat weer op. Goed van haar!!

 5. Wat interessant om meer te weten te komen over Koningin Emma en haar naaldkunst! Heel bijzonder dat zo n historisch gebouw hedentendage nog dienst doet als expositieiruimte.

 6. @Lida, graag gedaan.

  @MM, ben je er al eens binnen geweest?

  @Ine, tja, zo ging dat. Ze had geen keus.

  @Anke Rietveld, fijn dat het gebouw inmiddels een Rijksmonument is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *