Paleis Soestdijk 1


Een bezoek aan Paleis Soestdijk stond al een behoorlijke tijd op mijn lijstje. Aangezien binnenkort waarschijnlijk besloten wordt wat de bestemming van Paleis Soestdijk wordt en daardoor de deuren voor het publiek dichtgaan, was er haast geboden. De datum werd geprikt en zo vertrok ik op 23 juli in de vroege ochtend naar Baarn.


Onvergetelijk zijn de feestelijke defilés die op Koninginnedag door de voltallige koninklijke familie op het bordes werden afgenomen tijdens de regeerperiode van koningin Juliana. De traptreden kwamen vol met bloemen te liggen.


Prinses Wilhelmina bewoonde een gedeelte van het paleis en wilde niets afstaan waardoor de prinsesjes van koningin Juliana en prins Bernhard allemaal op één kamer sliepen.


Een gedeelte van de achterkant van Paleis Soestdijk. Het rode zonnescherm van de werkkamer van koningin Juliana is naar beneden.


De beelden van koningin Juliana en prins Bernhard zijn vervaardigd door Kees Verkade en op 19 mei 2009 onthuld door koningin Beatrix.


De eetkamer van het gezin.


Gezellig met z’n allen aan tafel. De hond heeft ook trek.


De bibliotheek. Koningin Juliana hield niet zo van poëzie, haar voorkeur ging uit naar biografieën. Voor de ramen wilde koningin Juliana geen vitrage, ze had er een hekel aan. In de bibliotheek wilde prins Bernhard wel gordijnen. Zodra hij ’s avonds binnen kwam, sloot hij de gordijnen.

De biografie van koningin Juliana door sociologe Jolande Withuis verschijnt op 27 oktober 2016.


Deze lamp in de gang is gemaakt door Lalique en werd in 1937 cadeau gedaan door het corps diplomatique.


Roetsjen van de trapleuning.


De kanonnenkamer. Koning Willem II liet replica’s van de kanonnen maken en de kinderen mochten in de tuin met losse flodders op elkaar schieten. Eerst stonden de kanonnen in een ovaal geplaatst op het tapijt. In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft prins Bernhard de kanonnen allemaal voor het raam geplaatst, hij kon de pers wel schieten die allemaal voor het hek stonden.

Dit is de eerste serie foto’s van mijn bezoek aan Paleis Soestdijk. Deel twee volgt een dezer dagen. Wil je een bezoek brengen aan Paleis Soestdijk kijk dan voor meer informatie op deze website.

5 gedachten over “Paleis Soestdijk 1

 1. Je zou toch zeggen dat het paleis kamers genoeg heeft om elke prinses een eigen kamer te geven! Maar wel gezellig met z’n allen op 1 kamer slapen–deden wij ook vroeger thuis 4 meiden op 1 kamer.
  Grappig om te zien bij de foto waar ze aan tafel zitten te eten dat bij Margriet een lap onder de stoel ligt.Het waarom zullen we wel niet horen.
  Dank Berthi voor het delen.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Leuk Berthi. Ik mocht vroeger altijd mee naar het defile met de ouders van mijn vriendin die een uitnodiging kregen voor het defile. Van mijn moeder kreeg ik dan een bosje bloemen mee.

 3. @Truus, we mochten niet naar boven om de kamers te bekijken. Reden: slechte staat, er is veel achterstallig onderhoud. Overigens lijkt Paleis Soestdijk erg groot, maar is het niet.

  @Niesje, mooie herinnering!

 4. Fiets er zo vaak langs en nog steeds niet bij mijn oude “buurvrouw” binnen geweest.

 5. @MM, moet je echt eens doen, zeker als je zo dichtbij woont! Ik heb er kilometers voor afgelegd! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *