Wereldwijde kleuren van vilt – Ellen Bakker


In 2012 verschenen twee publicaties van Ellen Bakker: Vilten is voor mij en Textielleeft!. De uitgave Viltpassie volgde in 2013 en een jaar later kwam TextileArt around the world. Hierna ging Ellen Bakker weer direct aan de slag met een nieuw werk. In de maand juni van dit jaar rolde Wereldwijde kleuren van vilt van de drukpers. Zoals we gewend zijn van Ellen is het wederom een prachtig vormgegeven uitgave geworden. Het boek is op kleur ingedeeld en een inspiratiebron voor de textielliefhebbers. Van meer dan 500 kunstenaars uit ruim 40 landen krijg je een indruk van hun werk. Vilten kleding, sieraden, objecten en gebruiksvoorwerpen, het komt allemaal voorbij. In totaal zijn er tien hoofdstukken waarbij elk nieuw hoofdstuk begint met een korte inleiding door één van de deelnemers over haar favoriete kleur. Deze introductie is te lezen in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. Wil je meer informatie over de kunstenaars ga dan naar hun website die vermeld staat in het boek.


‘Wereldwijde kleuren van vilt’ begint met de kleur paars en Claudia Burkhardt zegt het volgende hierover: ‘Mijn moeder hield niet van paars en droeg deze kleur nooit. Waarom weet ik niet. In tegenstelling tot haar ben ik gek op paars, van Provençaals lavendel paars tot “deep purple”, zoals de Engelsen zeggen. De wolvezels en de zijde, die ik voor mijn werk gebruik, verf ik zelf. Blauw en rood vervloeien tot spannende tinten in de pruttelende verfpan.’


Na een introductie van een kunstenaar volgen steeds pagina’s met werk in dezelfde kleur van andere kunstenaars.


Rood is voor Leisa Rich de kleur van kracht. ‘Door doofheid bracht ik het grootste deel van mijn kindertijd door in stilte. Zoekend naar voorwerpen om aan te raken en mij op mijn gemak te stellen. Het satijnen randje van mijn eerste dekentje, waar ik van de ene naar de andere kant overheen streek voordat ik in slaap kon vallen in de enge stilte van het ziekenhuis. … Eén vuurrood satijnen jurkje met een gebloemd randje van kant was mijn favoriet. Het was gemaakt van mijn moeders werkkleding.’


Vilte Kazlauskaite gaat voor de kleur blauw. ‘Blauw is de lucht, de oceaan en de zee, de hoogtes en de dieptes. Voor het natuurlijk verven van blauw gebruik ik indigo of een mengeling daarvan met blauwhout. Blauw is mysterieus en filosofisch, het vraagt om introversie. Het maakt mij rustig. Mijn liefde voor blauw is zo krachtig dat ik in bepaalde periodes alles blauw verf.’

Verder komen de kleuren roze, oranje, geel, groen, turquoise, zwart & wit en natuurtinten aan bod in het boek. Een scala aan kleuren waar je alle kanten mee op kunt. Genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan.

Wereldwijde kleuren van vilt van Ellen Bakker is een mooie aanvulling op de eerdere uitgaven. Het is een heerlijk lees- kijk- en bladerboek en een inspiratiebron voor de textielliefhebber. Het boek heeft een liggend formaat van 280 x 210 mm, is een hardcover uitvoering met 168 pagina’s en een drietalige uitgave (Nederlands, Engels en Duits). ISBN: 978-90-825378-0-2. Prijs: € 29,50.

3 gedachten over “Wereldwijde kleuren van vilt – Ellen Bakker

  1. Dat ziet er goed uit en leuk om te lezen waarom ze die kleur kiezen.
    Morgen op de site kijken nu maar eerst mijn bed opzoeken.
    Slaap lekker
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *