Bensdorp’s Royal Dutch Cocoa


MaaikeW:’Dit kaartje vond ik ook in Nusnäs Zweden, vorig jaar bestond Van Bensdorp cacao 175 jaar. Oprichter Gerardus Bensdorp beschouwde het als zijn missie om cacao met de gewone man en vrouw te delen: in plaats van het produceren van chocolade ging hij over tot cacaoproductie zodat de chocoladesmaak kon komen waar chocolade niet kon komen: chocolade was tot dan toe alleen voor de rijken. Generaties later bestaat Van Bensdorp nog steeds, uit mijn jeugd herinner ik me de Benco waarmee je chocolademelk kon maken. In Amerika werd Van Bensdorp geïntroduceerd in 1880, president Cleveland was een verwoed cacaogebruiker. De chocoladefabriek stond in Bussum, inmiddels 12 jaar leeg omdat productie voortgezet werd in Frankrijk. Er zijn plannen om de fabriek die als onderdeel van de Bussumse cultuur wordt gezien te behouden door o.a. ombouw tot 80 appartementen. Het merk brengt in de jaren 30 van de vorige eeuw een plaatjesalbum uit waarin 50 plaatjes kunnen worden geplakt van Nederlandse klederdrachten, het eerste plaatje is bestemd voor de Amsterdamse wezen. Dit kaartje dateert van 1907. Twee wetenschappelijke tijdschriften worden aangehaald om de cacao aan te prijzen. In 2009 is het effect van cacao nog onderzocht en dat was niet bepaald de eerste keer, voor deze studie gepubliceerd in Journal of Ethnoharmacology, 18 maart 2009, volume 122, issue 2, blz. 261-267, werden bonen van Bensdorp gebruikt. Bij ons gaat er ook altijd een doos cacao mee naar Zweden op vakantie, altijd lekker. P.S. Weet je nog dat koningin Máxima vertelde over het huwelijksaanzoek, over het schaatsen op de hofvijver maar dat zij zich vooral verheugde op de warme chocolademelk na het schaatsen, zou het deze cacao zijn geweest (royal dutch cacao)?’

De afbeelding van deze textielkaart is een advertentie uit een Engels magazine in 1907.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *