Klederdrachtmuseum in Amsterdam – Herengracht

Afgelopen zaterdag bracht ik een bezoek aan het Klederdrachtmuseum in Amsterdam. Het museum bevindt zich in een 17e eeuws grachtenpand aan de Herengracht en telt zeven kamers die geschilderd zijn in de voor een bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. De dracht van Marken, Volendam, Urk, Spakenburg, Zeeland, Hindeloopen en Staphorst bewonderde ik en via een app volgde ik de audiotour. De mooie stijlkamers zijn te bereiken via smalle trappen. Je moet dus niet slecht ter been zijn, want een lift is er niet.
Ik maakte enkele foto’s in het museum om je een indruk te geven.


Hindeloopen. Getrouwde vrouwen uit Hindeloopen bedekten hun hart met een omslagdoek, om te laten zien dat hun hart bezet was.


Marken.


Een traditionele Staphorster bissekist. Als het bruidspaar ging trouwen kreeg de man van huis uit een bissekist mee en de vrouw een linnenkast. De bissekist werd gebruikt voor de kleding van de vrouw. De rokken die niet werden gedragen gingen netjes opgevouwen de bissekist in. Op deze manier hield je mooie rechte plooien. De handgemaakte kist was meestal van eikenhout, die later ook met de hand werd beschilderd. De vrouwen hadden gele waterverf en met een ganzenveer werd de kleurstof op de kist aangebracht. Met een stempel, die vaak uit een halve aardappel werd gemaakt, bedrukte men de kist. Boven de bissekist hing vaak de glazenkast; een pronkkastje voor het mooie servies dat niet werd gebruikt.


Kraplappen van de Spakenburgse vrouwen.


Spakenburg.


Zeeland.

4 gedachten over “Klederdrachtmuseum in Amsterdam – Herengracht

 1. Het ziet er goed uit en grappig om te zien dat de muur bij de klederdracht van Spakenburg in de ruit van deze dracht is geschilderd.
  Alleen jammer dat de klederdracht uit de 3 noordelijke provincies niet aanwezig zijn.
  Zonnige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. @Truus, helaas is er niet voldoende ruimte om alle drachten te tonen, maar de Friese dracht had ik toch enigszins verwacht. Misschien dat in de loop der tijd veranderingen ontstaan, het museum is tenslotte pas enkele weken open.

 3. Er worden op korte termijn meerdere Friese kostuums toegevoegd aan de collectie, naast die van Hindeloopen (toch ook Friesland). Vanwege gebrek aan beschikbare kamers kunnen we helaas niet een geheel compleet overzicht neerzetten. Hopelijk kunnen we in de toekomst het pand uitbreiden zodat dit wel mogelijk kan worden. Bedankt voor jullie reacties!

  Met vriendelijke groet, Jolanda van den Berg

 4. Geeft een mooie indruk, Berthi, en op een beperkte ruimte is er dan toch heel veel te zien! Moet ik zeker eens heen gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *