Textielkaarten uit Zweden


MaaikeW: ‘In Nusnäs Zweden vond ik dit textielkaartje. Ik moest zelf denken aan de koninklijke familiefoto’s uit Lech van toen prinses Beatrix nog net iets ouder was als Amalia nu. Wat een verschil met de skikleding van nu waarbij koningin Máxima zelfs speciaal voor haar gemaakte skibroek draagt waarbij de billen gelift worden. Je zou je bijna afvragen waarom je skikleding draagt: voor het modische effect of voor het comfortabel kunnen skiën. Als je maar plezier hebt lijkt mij, en nu de fotosessies van de Oranjes ook niet meer vast lijken te staan en de jaarlijkse Lechfoto ook weleens minder vaak gemaakt kunnen worden, kan de aandacht van de outfits van de prinsessen weer naar de prestaties in plaats van de al dan niet doorgegeven outfit naar een jongere prinses wat toch van alle tijden is.’


MaaikeW: ‘We bezochten dit breed opgezette museum in Karlstad over oorlog en soldaten, en zo kwam ook het maken van de uniformen aan de orde en de onderscheidende kenmerken tussen de verschillende militaire rangen. Als kers op de taart vond ik deze textielkaart waarop een Zweedse kledingfabrikant (1950) voor militairen is afgebeeld: het naaiatelier met hardwerkende naaisters en een tevreden kijkende baas. Geen oorlogstijden maar toch altijd noodzakelijk textiel.’

4 gedachten over “Textielkaarten uit Zweden

 1. Heerlijk die blogjes van jou weer Berthi. Ik zou zeggen :Ga er mee door !

 2. Oh die broek met een elastische band onder je voeten -vreselijk.
  En Maxima is net als veel vrouwen onzeker over haar lichaam.
  Leuk deze foto van het naai atelier voor soldaten uniformen.
  Zonnige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. @Truus, net als schilderijen vertellen textielkaarten ontzettend veel!

  De zon is vandaag volop aanwezig en dan ziet de wereld er toch heel anders uit dan wanneer alles grijs en grauw is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *