Vlisco ‘Un a Un’ en Yinka Shonibare MBE

Van 20 september 2016 tot en met 12 maart 2017 toont het Gemeentemuseum Helmond de presentatie ‘Un par Un’. In deze tentoonstelling, ontwikkeld door Vlisco, maakt de bezoeker kennis met het bedrijf Vlisco.

Deze tentoonstelling is vooral een feest voor het oog. De visueel aantrekkelijke presentatie belicht vier aspecten: de geschiedenis, productieprocessen, ontwerpprocessen en toepassing van de stoffen in mode en kunst. De presentatie laat zowel klassieke dessins, herinterpretaties als nieuwe ontwerpen zien, en belicht ook de beroemde symboliek van de stoffen. De geschiedenis van Vlisco wordt verteld aan de hand van een interactieve video-animatie. Daarnaast kan de bezoeker de Vliscopedia raadplegen om het hele proces naar een nieuw ontwerp te ontdekken.


Gelijktijdig presenteert het museum van 20 september 2016 tot en met 12 februari 2017 een solotentoonstelling van Yinka Shonibare MBE (Londen, 1962). Het werk omvat sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004 – 2016.


De Brits-Nigeriaanse kunstenaar Shonibare is vooral bekend vanwege het gebruik van stoffen en dessins van de Helmondse textielfabriek Vlisco in zijn werk. Deze zogeheten ‘Dutch wax’ functioneert in zijn installaties als symbool van en herinnering aan het proces van kolonisatie en dekolonisatie.


Het werk van Shonibare staat bekend om het maatschappij-kritische commentaar. De verleidelijke beelden, gemaakt met behulp van de kleurrijke Vlisco-stoffen, verwijzen vaak naar pijnlijke momenten in onze geschiedenis en de huidige actualiteit.


De tentoonstelling laat zich lezen als een cyclus: een zoektocht naar een paradijs, de onontkoombare verdrijving daaruit, verval in de vorm van zucht naar geld, macht en rijkdom, resulterend in oorlog/conflict, revolutie en contra-revolutie, ontheemding als vluchteling, en dan opnieuw weer een verlangen naar een beter leven of paradijs. Zo zien we dat de geschiedenis zich keer op keer herhaalt.

Op mijn blog is Vlisco al vaker het onderwerp geweest. Een selectie uit de vele berichten: Six Yards Guaranteed Dutch Design, Rode zakdoeken van Vlisco, Dutch Wax, Puzzelquilt van Mien B., Nelson Mandela, Vlisco stoffen in de Bijenkorf, Vlisco Unfolded The Tour, Vlisco eert Prins van Oranje Willem-Alexander, Vlisco tijdens de oorlogsjaren, Chinezen geven Vlisco van katoen en Vlisco.

5 gedachten over “Vlisco ‘Un a Un’ en Yinka Shonibare MBE

  1. Het artikel van vorige week uit het Helmonds dagblad hangt al op het prikbord.
    Daar wil ik uiteraard naar toe ! Dank Berthi voor de info.

  2. @Mien B., ik dacht natuurlijk meteen aan jou! Uiteraard sla ik deze tentoonstelling ook niet over!

  3. Prachtig gemaakt door die kunstenaar! De Vlisco stoffen blijven mooi!

  4. Van die stoffen word je blij. Was er ook niet iemand die van de kleurcodes aan de zijkant dingen maakten

  5. @Hilda, er schiet me zo geen naam te binnen, maar het zou zo maar kunnen dat iemand bijvoorbeeld een quilt maakt van de kleurcodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *