Het Venetië van het Noorden


Vandaag maakte ik een uitstapje naar het Venetië van het Noorden ook wel het Hollands Venetië genoemd. Giethoorn heeft deze naam gekregen door de vele grachten die het wegennet hebben vervangen net als in Venetië.


Giethoorn is langgerekt en vindt haar oorsprong in het afgraven van veen. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. In 1950 kwam er een einde aan de turfwinning. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.


Het oude gedeelte van het dorp heeft circa 500-600 inwoners. De nieuwbouwwijk telt circa 2000 inwoners. Het oude dorp kun je bekijken vanaf het water door mee te gaan met een rondvaartboot of zelf een fluisterboot te horen of je gaat te voet of op de fiets. Voordat ik plaats nam in een rondvaartboot, liep ik te voet van het Zuideinde naar het Noordeinde en terug. Een perfecte manier om alles goed te bekijken.


De hortensia is dé plant van Giethoorn. In bijna elke tuin zie je verschillende hortensia’s staan die heel goed tot hun recht komen.


Op een mooie dag als vandaag kunnen er wel zo’n 1000 bootjes varen door de grachten. Een drukte van jewelste waarbij er dan ook af en toe botsingen ontstaan.


… en er ontstaan files.


Bert Haanstra nam in 1958 de film Fanfare op in Giethoorn. Na het verschijnen van deze film nam het toerisme sterk toe. Het werd de belangrijkste bron van inkomsten.


6 gedachten over “Het Venetië van het Noorden

 1. Op zo ’n drukke dag lijkt het me niet geweldig om daar rond te lopen. Als je touristen graag voor je deur wilt hebben dan betaal je daar ook voor om zo’n huis te kunnen kopen.
  Haanstra heeft ook in Diever gefilmd zoals bijvoorbeeld de scène in de muziek koepel aan het eind.
  Gezellige zondag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. @Inge Delagey, het is prachtig wonen in het oude gedeelte van het dorp, maar je moet er wel wat voor over hebben. De auto kun je niet voor de deur parkeren en de toeristen krijgen je er gratis bij.

  @Truus, gelukkig waren wij vroeg in Giethoorn waardoor er nog niet zoveel toeristen waren. ’s Middags begint het aantal bezoekers echt toe te nemen. De meeste foto’s heb ik dan ook ’s morgens in alle rust gemaakt.
  Goed om te weten dat Haanstra ook in Diever heeft gefilmd.

  Jij ook een fijne zondag. Ik ga dadelijk de tuin in, alles groeit alles kool zodat ik alweer moet snoeien.

 3. Nou dan eten jullie vast kool vanavond!
  Was leuk om met je te ‘kletsen’ op facebook.
  Gezellige avond
  Groetjes, Truus

 4. In het voorjaar en najaar is het veel rustiger om Giethoorn te bekijken. Dan kun je ook rustig in de grachtjes varen. Op de laatste zaterdag van augustus is er een gondelvaart met versierde punters. Sprookjes en andere mooie onderwerpen zie je voorbij komen. Zo gauw het schemerig wordt waan je in een andere wereld. Huisjes, punters en bruggen zijn dan verlicht. Kijk voor de zekerheid voor de datum wanneer je er na toe wilt. Neem een deken mee om op te zitten want de grond voelt ’s avonds al koud aan.

 5. @Truus, het werd andijviestamppot! 😉

  @Hilda, op de website van Giethoorn las ik over de gondelvaart. Dit lijkt me een heel bijzondere sfeer geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *