Botero: Celebrate Life!


Deze zomer staat de Kunsthal bol van het Latijns-Amerikaanse leven. Botero: Celebrate Life! toont bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (Medellin, 19 april 1932). Ook zijn enkele beeldhouwwerken te zien, met als blikvanger de Caballo, zijn monumentale werk van een paard. De tentoonstelling laat een overzicht zien van de door hemzelf meest geliefde werken uit zijn omvangrijke oeuvre. Botero’s werk spreekt wereldwijd een brede groep van kunstliefhebbers aan en is maar weinig in Nederland te zien. Je kunt nu de kans om zijn werk te zien in de Kunsthal te Rotterdam tot en met 11 september 2016. Zeer de moeite waard!


Op zaterdag 2 juli opende de tentoonstelling Botero: Celebrate Life! voor het publiek en Fernando Botero was aanwezig om de tentoonstellingscatalogus te signeren. Om 10.30 uur was er een introductie door Kunsthal directeur Emily Ansenk en Lina Botero, de dochter van de kunstenaar. Aansluitend vond de book signing door Fernando Botero plaats. Dat ik niet de enige was, was te verwachten. Geduldig sloot ik me achter de lange rij mensen aan.


Botero signeert mijn tentoonstellingscatalogus onder toeziend oog van zijn dochter Lina.


Botero heeft mijn catalogus gesigneerd.


Links zie je het schilderij First Lady (1989) dat te zien is op de cover van de catalogus, de flyer, het affiche, de ansichtkaart, de boekenlegger etc.


Het signeren ging door tot 12.00 uur.


Ballerina, brons, 2011.


Leda en de zwaan, brons, 2006.

Botero is nog steeds de enige kunstenaar die ooit zijn monumentale sculpturen heeft mogen exposeren langs de beroemde Champs-Elysées in Parijs en is de eerste die zijn sculpturen mocht tonen op 5th Avenue in New York. Daarnaast heeft hij aan meer beeldhouwtentoonstellingen in de openbare ruimte deelgenomen dan welke andere kunstenaar dan ook, levend of overleden. Tegenwoordig brengt Botero nog steeds twee maanden per jaar door in Pietrasanta waar hij sculpturen maakt in de metaalgieterijen en waar hij werkt met de Italiaanse vaklieden die hem hun traditionele ambacht hebben geleerd.


Politieagent, krijt op papier, 2001.


Dansers, potlood op papier, 1993.

Botero toont zijn vakmanschap in alles wat hij maakt. Zijn tekeningen en aquarellen zijn daar het bewijs van. Botero gebruikt bijna nooit modellen, hij gebruikt zijn eigen verbeeldingskracht om de figuren te tekenen.


Naar Piero Della Francesca, olieverf op doek, 1998.


Botero maakte in 1997 een ontroerend portret van zijn kinderjaren in het schilderij De weduwe; de moeder is druk in de weer met wassen en strijken, haar zoons helpen haar bij het werk en de kleine dochter speelt rustig met haar pop. Moeder Flora houdt de hand vast van haar oudste zoon Botero. In haar andere hand omklemt ze een weldoorvoede kat. Het is een kleurrijk schilderij dat representatief is voor de eigen stijl die Botero ontwikkelde in de loop der jaren.


Links: Heilige Casilda – midden: Heilige Clara – rechts: Heilige Ursula – olieverf op doek, 2014.

Dit is slechts een kleine selectie uit de werken die te zien zijn in de Kunsthal. Het is een prachtige en kleurrijke expositie die zeer de moeite waard is. Een absolute aanrader!

Op 20 augustus 2005 begon ik met dit blog en op 1 september 2005 liet ik een schilderij van Botero zien.

5 gedachten over “Botero: Celebrate Life!

 1. Inderdaad een kleurrijke tentoonstelling om van te genieten.
  Jammer dat het in Rotterdam is -dan maar naar de tentoonstelling van de Maya’s in Assen dat is dichterbij.
  Zonnig weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Moeten we eigenlijk naar toe, zo kort bij huis dat mogen we niet missen.
  Nog even in je archief gedoken om 1sept.2005 te lezen !!

  Leuk.!!

 3. Was juist in Assen voor familie bezoek..maar de Maya’s gemist !!

 4. @Truus, de Maya’s in Assen heb ik ook gezien, zeer de moeite waard! Zeker als je de tentoonstelling combineert met een lezing vooraf!

  @Licia, als het je lukt, moet je zeker naar deze tentoonstelling gaan. Het is voor jou bijna om de hoek! 😉

  Geniet van een droog en zonnig weekend!

 5. Prachtige foto’s Berthi van de Botero tentoonstelling. Geweldig dat jouw catalogus door de meester zelf is gesigneerd, WAUW! Jaaa, de Maya’s zijn ook prachtig en wij kijken alweer uit naar de volgende tentoonstelling in Assen (Russisch Realisme rond Repin). Berthi, laat ik nou toch lezen “Geniet en droom van een zonnig weekend”…..zou dat door het winderige, donkere, regenachtige weer komen?
  Groetjes, Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *