Huis van Hilde


900 voor Christus. Meisje uit de Late Bronstijd.

Vandaag was ChristienS in het Huis van Hilde in Castricum. ChristienS: ‘Door middel van archeologische vondsten in Noord-Holland en reconstructies van gevonden skeletten wordt een beeld van de geschiedenis gegeven. De laatste weken was ik op zoek naar een manier om van touw een tas te breien en opeens viel me deze tas op: geweven. En deze dame heeft ook een spintol in de hand. Vaak zat er een steen bij de tol (een spinsteen). Daarvan zijn er vele teruggevonden.’Spinsteen voor het spinnen van wol. De steentjes fungeerden als miniatuurvliegwiel voor een stokje dat erin gestoken was met een pluk wol. Door het stokje te laten ronddraaien en de wol met de hand te begeleiden en uit te trekken, raakten de wolvezels in elkaar vervlochten en werd een draad gevormd. Vindplaats: Woudpolder – Krommenie. Periode: 40-70.


300-400 na Christus. Hilde draagt een prachtige geweven omslagdoek.

1 gedachte op “Huis van Hilde

  1. Oh, wat gaaf! Echt bijzonder, dank voor het plaatsen. Ooit heb ik zelf eens een spingewichtje ‘opgegraven’ en nog steeds is dit een dierbaar object!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *