Merk- en stoplappen in het Zuiderzeemuseum


In het Zuiderzeemuseum zijn zo’n 80 merk- en stoplappen te bewonderen. Het handwerk is dusdanig tentoongesteld dat je alle motieven en borduursteken van dichtbij kunt bekijken. Er is een informatieblad samengesteld waarin je gegevens kunt vinden over de merk- en stoplap. Toch is het lastig zoeken in het informatieblad omdat er bij de tentoongestelde lappen geen nummers staan en in het informatieblad wel. Op deze manier blijf je bezig met het tellen van de lappen. Hopelijk wordt dit euvel opgelost.


Ik heb enkele merk- en stoplappen op de foto gezet waarbij ik de informatie geef zoals die beschreven staat in het informatieblad. Het is dus niet mijn tekst. Voor mij ontbreekt op dit moment de tijd om nader onderzoek te doen naar de lappen. We beginnen met de merklap van Maria Arens. Ik lees het volgende in het informatieblad: ‘Bovenaan de doek twee rijen letters. Op de bovenste rij: Maria Arens, oud 16 jaar, Anno 1842 CVC. De tweede rij een aantal niet te herleiden initialen. Verspreid over de doek nog meer namen waaronder leden van de familie Arens. De doek is geheel vol geborduurd met Rooms Katholieke symbolen. Op het onderste deel van de doek de berg Golgotha met daaronder namen (Bisscop,Janssen) en initialen, daarboven het kruis met INRI (Iesus Nazarenus, Rex Iedaeorum = Jezus van Nazareth, koning der Joden), en alle passiesymbolen die in de loop der tijd bedacht zijn. Rechts het wapen van Amsterdam met keizerskroon en beide schilddragers. In een grote krans met zes rozen de familienaam ARENS.’
De bovenste rij eindigt niet met de initialen CVC, maar met CVZ. De naam Bisscop is op deze manier geborduurd: Bisschop.


Ik lees: ‘Doek met Rooms Katholieke symbolen en het wapen van Amsterdam. Op de bovenste regel is geborduurd: ANNO NIET SONDER MOEYTE 1776. Daaronder links AP, rechts VR. In het midden een Jezuïetenkruis. Aan weerszijden een bloemenkrans met initialen MR en VK.’
Een kleine correctie van mijn kant: rechts VR moet zijn: rechts VK. In het midden een Jezuïetenkruis met aan weerszijden een bloemenkrans met initialen MR en VK? Ik zie geen Jezuïetenkruis in het midden van de lap. Wordt hier dan het IHS symbool bedoelt dat onder de bloemenkrans staat met daarin de initialen VK? De initialen MR in de bloemenkrans links moet MP zijn.


Ik lees: ‘Stoplap met 19 stoppen en 9 naaldkantvullingen en motieven. Tekst rondom het midden vierkant geborduurd: IOHANNA.PEITRONELLA.VAN.ROMOND.IN.INKHUIZEN.1790.DE 1 DECEMB. Verschillende technieken: stoppen, kruissteek, naaldkantsteek. Het vierkant is geheel ingezet.’


Deze merklap komt vast bekend voor. Het patroon van deze lap kun je hier vinden.


Er zijn prachtige merk- en stoplappen te zien op de tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum, maar het lijkt me geen overbodige luxe om de teksten in het informatieblad eens goed onder de loep te nemen!

5 gedachten over “Merk- en stoplappen in het Zuiderzeemuseum

 1. Berthi, ik ben blij dat je hier aandacht aan besteed, de informatie over het merklappendeel van de tentoonstelling is summier op de website van het Zuiderzeemuseum.

 2. Beste Berthi.
  Je hebt weer een enorme klus geklaard. Dank je wel voor al deze informatie . Ik ben er nog niet geweest maar ben met Maaike eens dat over het algemeen in musea de tekst bij merklappen summier is.
  Enige uitzondering erop is het West Fries museum in Hoorn. Maar ik denk dat men gewoon te weinig mankracht en kennis heeft op dit gebied .
  Gelukkig zijn er een paar gedreven mensen (zoals jij Aafke Buurs en Gineke Arnolli ) die het wel doen en hun kennis overdragen. Groeten Anneke Landeweer – Vahrenkamp.

 3. In Leiden nam ik een foldertje mee van deze tentoonstelling. Dit museum staat zeker op het programma deze zomer.
  Leuk die toevoeging van “onze” DE-lap. Ze hadden er ook wel bij mogen zetten dat die door velen is geborduurd nadat jij het patroon boven water wist te krijgen en mocht plaatsen op dit blog.

 4. ik heb een paar stoplappen van een oudtante uit 1907 en 1909 die ze op school in Velp maakte
  ik kan nog informatie over deze tante geven
  heeft u belangstelling voor de stoplappen of kunt u me doorverwijzen naar een instantie of persoon
  ik heb nl geen plaats voor deze ingelijste lappen

  ik hoop van u te horen
  met vriendelijke groet
  Marilene Leertouwer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *