Tentoonstelling: Hand van de maakster


Bij de opening van de expositie Hand van de maakster kon ik niet aanwezig zijn, maar afgelopen zaterdag (23 mei) maakte ik tijd voor een reis naar Enkhuizen om deze speciale tentoonstelling te gaan bekijken. Er is heel veel moois te zien zoals circa 80 merk- en stoplappen, morgen meer hierover. Vandaag eerst enkele foto’s van tentoongestelde objecten in een aparte zaal.


Marker spreitje anno 1922.


Gebreide kindermutsjes uit Enkhuizen, 1800-1900.


Polsmofjes uit Hindeloopen, 1800-1850. De polsmofjes zijn gebreid van witte katoen. In het open motiefje zijn blauwe kraaltjes verwerkt. In het dichte stukje breiwerk vormen de ingebreide kraaltjes bloemen en bladranken. Aan de polsen zit een gehaakt randje. Het is een zeer fijn breiwerkje.


Gebreide mutsen en wanten met veelkleurige motieven werden op Marken Itse mutsen genoemd. Ze kwamen oorspronkelijk van een van de Shetlandeilanden. Marker vissers noemden dit eiland (H)itland. Deze vissers, aangemonsterd op Noordzeeloggers, visten ten noorden van Schotland en gingen in Lerwick aan wal. Daarvandaan namen zij wanten, kousen, en deze mutsen mee. In de 19e eeuw droegen alleen de mannen gebreide mutsen, en niet alleen in de winter, maar ook in de zomer.

De tentoonstelling Hand van de maakster is te zien tot en met zondag 25 oktober 2015 in het Zuiderzeemuseum.

4 gedachten over “Tentoonstelling: Hand van de maakster

 1. Het Zuiderzeemuseum staat al een tijdje op ons verlanglijstje. Nu moet ik er zeker heen. Dat wordt genieten!

 2. Nog tot oktober………….dat moet toch te doen zijn…… en moie workshops…niet alleen in Enkhuizen maar ook in R.dam en Rhoon enz.

 3. Zijn deze gebreide kindermutsjes speciaal voor deze streek?
  Mijn Moeder(ja hoor daar komt ze weer! –lol) breide ook van deze kindermutsjes voor haar kleinkinderen.En wij als baby hadden ook gebreid mutsjes op de foto,maar kan niet zien welk patroontje die hebben.
  ‘kHou het maar op het textiefestival in de Weerribben-beetje dichter bij huis.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 4. @Renee, een aanrader!

  @Licia Huizer, de tentoonstelling is nog maar net geopend, je hebt dus een zee van tijd om naar Enkhuizen te gaan…

  @Truus uit Drenthe, het is de eerste keer dat ik oude gebreide kinder (baby)mutsjes uit Enkhuizen zag. Ik vermoed dat op veel meer plaatsen vergelijkbare kinder(baby)mutsjes zijn gebreid. Het is de vraag of deze ook bewaard zijn gebleven?
  Het Textielfestival Weerribben is voor mij helaas een beetje uit de richting:
  http://www.textielfestivalweerribben.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *