Opening Textiel Festival Leiden 2015


Vanmorgen werd het Textiel Festival 2015 geopend in de Pieterskerk in Leiden, met als hoogtepunt de koninklijke onderscheiding voor Hanny Spierenburg.


Uit handen van burgemeester Lenferink van Leiden kreeg Hanny een koninklijke onderscheiding. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Hanny Spierenburg stond aan de basis van het eerste Textielfestival in 1997 in Arnhem. Daarna was ze intensief betrokken bij alle daarop volgende festivals. Zij slaagde er in om de krachten te bundelen van de diverse landelijke textielorganisaties zoals Weefnetwerk, Landelijke Organisatie Kant Kunst, het Quiltersgilde, MERKWAARDIG, Vereniging Liefhebbers Merklappen en Vrouwen van Nu.

Hanny zet zich al haar hele leven in om textiel wereldwijd als kunstvorm erkend te krijgen. Ze is permanent bezig om iedereen te overtuigen dat textiel een essentieel onderdeel is van het leven en om te zorgen dat textiel zijn plaats behoudt in de Nederlandse culturele samenleving. Ze is een gerenommeerde nationale en internationale deskundige op het gebied van textiel en een wereldwijde promotor van de textielkunst.


Hanny was 21 jaar actief lid van het European Textile Network. Een netwerk met als doel om mensen uit alle verschillende textielvelden samen te brengen om zo ook de kloof tussen Oost en West-Europa te slechten. Burgemeester Lenferink roemde de onuitputtelijke inzet van Hanny Spierenburg. Hij beschreef haar als een bevlogen en kundige vrijwillige projectmanager, die met een niet aflatende enthousiaste inzet, met open overleg en bijzondere stimulering de diverse organisaties inspireert en begeleid. ‘Dankzij mevrouw Spierenburg is het immateriĆ«le erfgoed van de textiele werkvormen op hoog niveau bewaard gebleven en de samenleving mag haar daar dankbaar voor zijn’.

Helemaal terecht dat Hanny vandaag een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Zij is de stille kracht achter het Textiel Festival en verzet al jaren heel veel werk voor dit grote evenement. Met deze vijfde editie van het Textiel Festival sluit ze haar betrokkenheid af. Het is tijd geworden om te gaan genieten van de vrije tijd. Via deze weg wil ik Hanny nogmaals van harte feliciteren met de welverdiende onderscheiding en wil ik haar bedanken voor alles wat zij heeft gedaan voor de textielwereld. Ook ik heb haar meerdere keren om advies gevraagd en dan maakte ze daar altijd tijd voor.


Na de opening stond de koffie met een speciaal gebakje klaar!

Het Textiel Festival in Leiden duurt tot en met zaterdag 16 mei 2015. Een aanrader!
Vandaag was ik de hele dag in Leiden. Het was onmogelijk om overal foto’s van te maken. Ik heb een selectie gemaakt en zal de komende dagen het een en ander laten zien op dit blog. Maar er gaat niets boven handwerk/textiel in het echt te bekijken.

6 gedachten over “Opening Textiel Festival Leiden 2015

 1. Hallo Berthi, k Zag je vanmorgen druk in actie met je fototoestel bij de opening van het Festival en dacht k Zie je straks nog wel…maar in alle drukte niet meer gezien.
  tWas gezellig druk maar verder weinig tijd gehad om rond te kijken,
  Vrijdag ga ik nog een keer om te helpen bij DE JURK en heb dan nog wel even gelegenheid om rond te kijken.
  H eb al veel moois gezien . En ben benieuwd naar je foto’s.

 2. Hoi Berthi,
  We spraken elkaar ’s morgens even bij de mierenhoop van Merkwaardig toen het in de kerk ook krioelde van de mensen. Ben de kerk niet uitgeweest, heb een workshop gedaan en rond gekeken,er was zoveel te zien. Echt genieten !
  Het openingsstuk ontbrak (geen uitnodiging) maar heb wel de geridderde gezien. Succes met de verbouwing en ik kom lezen/kijken de komende dagen.

 3. Ik kijk al uit naar de foto’s, een familiefeest houdt me thuis. Het zijn voor iedereen die er is dagen om intens van genieten en geĆÆnspireerd te worden. Toch jammer dat ik dat moet missen…

 4. @Licia Huizer, ik zag je later op de dag achter in de kerk heel druk bezig. Ik heb je toen maar niet gestoord.

  @Kaneeltje, leuk dat we elkaar troffen bij de mieren! Er is inderdaad heel veel te zien in de kerk. Ik ben nog naar de bibliotheek en het Sieboldhuis gegaan.

  @Hilde, je kunt heel veel inspiratie opdoen tijdens dit grote evenement! Maar via de foto’s op diverse sites kun je ook meegenieten als het je niet lukt om naar Leiden te gaan.

 5. Dag Berthie het mooie borduurwerkje op de jurk is gemaakt door Monique. Lichel vond het prachtig. Vertelde heel enthousiast dat de burgervader het er opgespeld heeft. Wij hebben leuke dagen gehad. Groet Hannie

 6. @Hannie Karssenberg, ik had het kunnen vermoeden! Het is helemaal haar stijl! Ik kan meteen haar naam toevoegen aan de log.

  Ik heb geprobeerd om een foto te maken toen de burgemeester het eerste borduurwerkje op de jurk spelde, maar het is me niet gelukt, er stonden te veel fotograferende mensen voor me. Tja, en dan kom ik toch wat lengte tekort om er bovenuit te komen!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *