Dutch knits – breisels in Nederland 1635-1969


Dutch knits – breisels in Nederland 1635-1969 van Constance Willems is onlangs verschenen. Constance beschrijft een mini-geschiedenis over breien in Nederland. Hoe moet je dat voorstellen?


Aan de hand van citaten uit boeken/tentoonstellingen schets Constance de geschiedenis van het breien in Nederland die ingedeeld wordt in meerdere tijdsperiodes. Elke periode wordt ge├»llustreerd door afbeeldingen van schilderijen/tekeningen/foto’s/prentbriefkaarten van breiende personen.


Op de linker pagina is het schilderij Breiend meisje op het duin, 1890 van Bernardus Blommers afgebeeld. Daaronder de volgende tekst: ‘Grietje had intusschen haar breiwerk voor den dag gehaald, het was een groote, blauwe wollen kous en ze zat er zoo dapper aan te breien als een groot mensch. Het kluwen stak in haar zak, en onder ’t spelen van de kleintjes hoorde men het rikketikketik van haar breinaalden lustig doorgaan.

“Wel Grietje!” zei ik, “je kous is haast af, voor wien maak je die?” “Voor vader, juffrouw! moeder zei, toen vader wegging: “je moet maar goed doorbreien kind, dan is je kous af als vader terugkomt,” en nou is mijn kous haast af, maar vader komt nog niet,” voegde zij een weinig treurig er bij. “Wel, troostte ik haar, “’t is beter dat de kous op vader wacht, dan vader op de kous. Is ’t niet beste meid?” “Ja, dat is wel waar; want ’t zullen een paar lekkere warme kousen voor hem zijn. Voel maar eens juffrouw!” Ik overtuigde mij er van en prees ook het nette werk van ’t aardige breistertje. Na dien tijd zag ik Grietje nog menige keer en eens zei ze tot me: “nu zijn mijn kousen al lang af, maar vader is er nog al niet.” Elizabeth Kuipers van der Koogh. Nieuwe vertellingen. Tj. van Holkema, Amsterdam 1885.’


Afbeeldingen van breiende meisjes/dames op ansichtkaarten.


Dutch knits -breisels in Nederland 1635-1969 van Constance Willems telt 40 pagina’s en is rijk ge├»llustreerd. De breigeschiedenis wordt in een notendop vertelt. De publicatie kun je hier bestellen.

3 gedachten over “Dutch knits – breisels in Nederland 1635-1969

  1. Wat een leuk boekje, al zou je niet breien, de plaatjes alleen al !!
    misschien ook op Textiel festival in Leiden te koop ? zag wel dat ze op het festival in de Weerribben was .

  2. Daar valt heel wat te genieten in dit boek met zoveel foto’s er in.
    De Weerribben is voor mij dichterbij om heen te gaan en stond al in mijn agenda.
    gezellige dag
    groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *