Rijswijk Textiel Biënnale 2015


Rajia Jokinen, Internal Garden, 2014, various techniques of drawing and painting with flax fibres and machine stitching, 95 x 38 cm. Photo: Raija Jokinen

Een enorme stapel afgedankte kledingstukken heeft in de voormalige werkkamer van de negentiende eeuwse dichter Hendrik Tollens in Museum Rijswijk de historische meubelstukken opgeslokt. Deze installatie van Derick Melander is karakteristiek voor de vierde Rijswijk Textiel Biënnale: textiel kijkt voorbij het eigen materiaal.


Mai Tabakian, Garden Sweet Garden, installation of 32 sculptures from three different series: Flower Power, Champions’ League, Limbus and Buds, 2012-2013, textiles on extruded polystyrene, about 100 x 200 x 250 cm. Photo: Mai Tabakian

Museum Rijswijk toont textielwerken van negentien internationale kunstenaars. Naast de grote variëteit in materiaalkeuze en –toepassingen zijn er deze editie opvallende gemene delers waar te nemen. De belangrijkste? Alle ingezonden werken bieden stof tot overpeinzingen en bespiegelingen. Textiel appelleert bij uitstek aan het gevoel. Emoties en associaties borrelen omhoog bij het voelen en zien van bepaalde stoffen. Vintage kleding en handwerk, dat een paar generaties terug nog in ieder huishouden werd gemaakt, roept herinneringen op aan bepaalde personen of tijden. Het zelf maken van kleding, borduren en breien behoren niet meer automatisch tot de dagelijkse bezigheden en technieken worden vergeten.

Zo niet bij de negentien internationale kunstenaars van deze al weer vierde Rijswijk Textiel Biënnale. Vintage textiel, wol, borduurgaren en vlas wordt in combinatie met technieken als bijvoorbeeld weven, borduren en breien ingezet om in een hedendaags idioom beelden op te roepen van liefdevolle herinnering, heimwee of zelfs vervreemding.


Kari Steihaug, Fourth Grade, 2012, installation of hand knitted vintage sweaters, 500 x 170 cm. Photo: Kari Steihaug

In het werk van Kari Steihaug komen oude kleren en de dragers ervan weer bij elkaar. Zij haalt met de hand gebreide Noorse truien gedeeltelijk uit en breidt van de draden een groepsportret van de mensen die deze truien ooit gedragen hebben. De kwetsbaarheid van ons bestaan staat centraal in het werk van Ying Chew. Zij gebruikt borduurtechnieken en rouwmotieven uit de Victoriaanse tijd om de beschouwer tot nadenken te stemmen. In een beeldtaal en techniek die stamt uit de Latijns-Amerikaanse volkskunst borduren Leo Chiachio en Daniel Giannone grote wandkleden, waarop zij zichzelf (en hun teckel Piolin) plaatsen in een wereld van wensdromen, mythen en legenden. Bestaande portretten worden net zo lang met de naaimachine bestikt door Monica Bohlmann tot dat in reliëf archetypische vrouwenbeelden ontstaan. In het werk van Pauline M.M. Nijenhuis wordt het gevoel van snelheid opgeroepen. Haar voorstellingen tonen het meest voorkomende beeld van onze tijd: het landschap gezien vanuit een rijdende auto.

Alle kunstenaars:
Caroline Bartlett (UK), Monica Bohlmann (DE), Ying Chew (AUS), Chiachio & Giannone (ARG), Ane Henriksen (DK), Raija Jokinen (FI), Katie Lewis (USA), Ruben Marroquin (USA), Amanda McCavour (CA), Caitlin McCormack (USA), Derick Melander (USA), Stephanie Metz (USA), Pauline M.M. Nijenhuis (NL), Henrique van Putten (NL), Rebecca Ringquist (USA), Ida-Lovisa Rudolfsson (SE), Debra M. Smith (USA), Kari Steihaug (NO), Mai Tabakian (FR).

Bij de textielbiënnale verschijnt een geïllustreerde catalogus waarin de werken van de aan de biënnale deelnemende kunstenaars in kleur zijn afgebeeld (Ned/Eng). Auteur van de catalogus is kunsthistoricus Frank van der Ploeg. ISBN/EAN 978-90-821807-3-2. Verkoopprijs € 19,75.

Op zondag 13 september 2015 wordt van 13.00 tot 17.00 uur een grote textielmarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum. Het Textielfestival 2015 en de Conferentie van het European Textile Network in Leiden:
De eerste week van de textielbiënnale valt samen met het Textiel Festival 2015 (13 -16 mei) en de Conferentie van het European Textile Network (13-19 mei).

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk

2 gedachten over “Rijswijk Textiel Biënnale 2015

  1. Heel graag zou ik een deelnemerslijst van de markt in Rijswijk willen inzien ivm aankopen……!

    Lieve groet, Gonny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *