Fries kostuum


MaaikeW: ‘Voordat ik je deze textielpost stuur, heb ik eerst maar eens gekeken of je deze niet al had, wat niet het geval bleek te zijn. Dit is een lekker oud kaartje al kocht ik het zaterdag bij Museum Dokkum, het voormalige Admiraliteitshuis. De textielcollectie bevat daar 5000 stukken waarvan 600 merklappen, de rest is voorbehouden aan veel mij onbekend textiel wat zeer zorgvuldig wordt bewaard in het depot door textielconservatrice Loes Schurer-de Haan, al 33 jaar betrokken bij het museum.’


MaaikeW: ‘Aan het Friese kostuum is een stichting gewijd die niet alleen de belangstelling voor Friese streekdrachten wil bevorderen, maar ook de kennis over het Friese kostuum. Tevens wil ze de kwaliteit van de presentatie van replica kostuums bevorderen. Zo is er een kostuumkeuring voor het Fries mannen- en vrouwenkostuum bij het Fries Museum waarvan de kosten € 7,50 bedragen per kostuum. Bij goedkeuring van een replica kostuum kan deze op een voorlichtingsdag getoond worden. Een werkboek met beschrijvingen van een Fries kostuum van rond 1860 is hiervoor beschikbaar, compleet met schort, tipdoek en muts. Onder de rok maar liefst 5-7 onderrokken. Trouwens, lekker warm.’


MaaikeW: ‘Op deze ansichtkaart is een replica van een 19e eeuwse Friese trekschuit te zien. Een trekschuit diende voor vrachtvervoer, maar vooral voor personenvervoer. Een trekschuit werd voortgetrokken door 1 of meer paarden of door een mens wat het verschil in kledingstijl op de ansichtkaart laat zien. De schuit was in eerste instantie open waardoor passagiers onbeschut zaten als het regende. Goede kleding was dus belangrijk om niet kou te kleumen, later werden de trekschuiten voorzien van een houten opbouw waarbij onderscheid ontstond tussen het gewone volk en de betere stand.’

4 gedachten over “Fries kostuum

 1. Mijn Fries hart ging sneller kloppen toen ik deze dame in een Fries klederdracht zag.Opeens moest ik denken aan het mokka koffiepot versierd met een pop gekleed in Fries klederdracht als theemuts.Mijn moeder had een mica pop ter hoogte van de buik half doorgesneden,die ze had aangekleed als een Friezin.
  De rok diende als theemuts
  .Nu vraag ik mij af zouden er nog mica poppen zijn?
  Een goed weekend Truus

 2. Hoe kan ik achterhalen wat voor soort kostuum door meisjes werd gedragen zo rond 1850 in de Friese wouden.

 3. Ik heb net een stel ansichten gevonden uit 1950. achterop een, van drie dames in 1860 Fries kostuum, heeft mijn moeder “Karrabiesjes” geschreven. Wat zijn dat? Graag antwoord: :JItskeB@aol.com
  Wie heeft interesse in zwart/witte (12 uit de jaren ’20)), gekleurde, beschreven ansichten uit die tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *