Tompouce


Koningsdag kan beginnen! De koffie met de oranje tompouce staat klaar! Als we het over de tompouce hebben, dan hebben we het over de HEMA waar de tompouce die je op de foto ziet, ook is gekocht. Maar waar komt de naam tompouce eigenlijk vandaan?

Het verhaal gaat dat een banketbakker uit Amsterdam voor de eerste keer een tompouce maakte. Hij zou geïnspireerd zijn door de dwerg Charles Sherwood Stratton. Hij was slechts 63,5 cm lang en trad op onder de naam General Tom Thumb. In 1844 en 1845 reisde het circus, waar de dwerg voor optrad, door Europa en Nederland werd ook bezocht. Enkele jaren later begon de Friese dwerg Jan Hannema (1839-1878) op te treden onder de naam Admiraal Tom Pouce, de Franse benaming voor Klein Duimpje.

De tompouce wordt niet alleen in Nederland gegeten. In België en Frankrijk heeft het gebakje de naam millefeuille. Het verschil met de Nederlandse tompouce is dat het wit glazuur heeft en soms vierkant is in plaats van rechthoekig. In Italië staat deze lekkernij bekend onder de naam mille foglie. En de Amerikanen noemen het Napoleon, de Zweden kennen het gebakje onder de naam napoleonbakelse, de Noren eten hun napoleonskake, de Russen hun ???????? (Napoleon) en de Oostenrijkers hun cremeschnitte. In Denemarken wordt de Napoleonskage gegeten met slagroom bovenop.

Een mooie Koningsdag voor iedereen!

7 gedachten over “Tompouce

 1. Die van de HEMA zijn inderdaad zeer goed. Ik vind de tompoucen met nougatinedakje het lekkerste. Millefeuille komt waarschijnlijk door het gebruikte deeg voor de boven en onderkant.

 2. Wat leuk dat je dit voor ons hebt uitgezocht
  Een fijne koningsdag.

 3. Mijn man eet het liefst de Franse Millefeuille, het bladerdeeg (millefeuille=duizend blaadjes) is iets dikker. Meestal zit midden tussen de pudding nóg een laagje millefeuille. Het glazuur is inderdaad wit (of witachtig), maar met chocoladebruine trekstreepjes erover. Dat maakt dat de bovenkant er heel fijntjes uit ziet.
  http://avis-vin.lefigaro.fr/var/img/102/25342-650×330-millefeuille-llustrez-vous–fotolia.jpg
  Le Figaro wijdt er zelfs een artikel aan: Eet je de Millefeuille als dessert, welke wijn moet je er dan bij drinken?
  Proost, prettige koningsdag! Tineke

 4. Leuk om te weten. Ze hebben naast de verrukkelijke smaak altijd het nadeel dat je ze niet zonder knoeien op kunt eten. Ben benieuwd of er mensen zijn die dat wel kunnen (en met een vorkje?)

 5. Heb net het filmpje bekeken en oh, oh… wat gaat dat er keurig aan toe. Ik kon niet wachten en at (bij mijn supermarkt verkochten ze donderdag 23.4.2015 al de lekkernij in duo’s) afgelopen vrijdag gulzig de eerste en zaterdag nummertje twee. Een culinair genot? Welnee, een knoeiboel van jewelste maar… ook dat hoort ook bij de Nederlandse folklore. Niet dan?

 6. @Puck, daarom eet ik een tompouce ook het liefste thuis en niet bij een ander, want als je extra je best doet om de lekkernij zo netjes mogelijk op te eten dan gaat het mis !:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *