Hand van de maakster


Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen opent op 21 mei een nieuwe presentatie over handwerktechnieken. Op de tentoonstelling Hand van de maakster zien bezoekers de mooiste handwerkstukken en maken zij kennis met de maaksters zelf. Daarnaast presenteert het museum een collectie van ruim tachtig merk- en stoplappen van rond de Zuiderzee, waarvan een aantal nooit eerder te zien is geweest. De tentoonstelling loopt tot en met 25 oktober 2015.

De handwerktechnieken worden met voorbeelden en daarbij behorende hulpmiddelen uitgelegd. Op verschillende tafels vinden bezoekers patronen, filmpjes en bijzondere objecten zoals een sits dekentje, een West-Veluwse kalotmuts, zilveren naaldenkokers, breischeden en een plooi-ijzer.


Handwerken was door de eeuwen heen een alledaagse taak voor meisjes en huisvrouwen. Het vormde een onmisbaar onderdeel van het huishouden; er moest kleding gemaakt en versteld worden voor het gezin. Vroeger werd er gehandwerkt om een bruikbaar eindproduct te maken. Jonge meisjes begonnen al vroeg met het samenstellen van hun uitzet. Zij maakten zelf de verschillende onderdelen waaruit deze uitzet bestond. In 1878 werd handwerken een verplicht vak op school voor meisjes.

Samen met Crafts Council Nederland (CCNL) ontwikkelde het Zuiderzeemuseum een toegankelijk activiteitenprogramma waarin de beginselen van weven, borduren en vouwen aan de orde komen. Ga zelf aan de slag met verschillende technieken in het atelier van de tentoonstelling en word de maker of maakster van nu. Via de website van de Crafts Council kunnen liefhebbers zich inschrijven voor speciale masterclasses. Deze bestaan uit een weekend rondom de Marker handwerktechnieken, een dag over de basistechnieken van het smokken en een dag voor mensen die een eigen rode schoollap willen ontwerpen en borduren. Er wordt per masterclass een verschillende financiƫle bijdrage aan de deelnemers gevraagd.

Foto’s: Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

1 gedachte op “Hand van de maakster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *