Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden

De tentoonstelling Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde is te zien in Museum Catharijneconvent tot en met 16 augustus 2015. Gelijktijdig verschijnt de publicatie Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden, uitgegeven door WBooks. Je kunt hier het inkijkexemplaar bekijken.


Dit boek geeft inzicht in een vrijwel onbekend aspect van de (kunst)geschiedenis: de middeleeuwse borduurkunst. Liturgische gewaden, ofwel paramenten, waren in de middeleeuwen bijzonder waardevol, zowel door het gebruikte materiaal en de gemaakte arbeidskosten als door de artistieke kwaliteit. Priesters, bisschoppen en kardinalen dragen de gewaden tijdens de katholieke eredienst. De kostbare gewaden vormden een eerbetoon aan God, maar ook raakten de gelovigen erdoor geïmponeerd. Kosten noch moeite werden immers gespaard.

De meeste liturgische gewaden zijn gemaakt van fluwelen goudbrokaat, dat werd geïmporteerd uit Italië, en voorzien van geborduurde applicaties met gouddraad en zijde door gespecialiseerde vakmensen uit de Nederlanden. De ontwerpen voor de borduurwerken zijn van onder anderen de Meester van Alkmaar (werkzaam ca. 1490-1510) en Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475-1533).

In tien essays worden gebruik, context, relatie tussen ontwerper en borduurder, borduurtechnieken, aspecten van conservering en restauratie en de verzamelgeschiedenis van het middeleeuwse kerkelijke textiel op heldere wijze uiteengezet.

3 gedachten over “Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden

  1. Ik ben afgelopen vrijdag geweest. Wat een rijkdom en een schoonheid. Een niet te missen tentoonstelling . Overigens is vandaag modemuze.nl van start gegaan. Een website over de textielcollecties van 7 musea. Een prachtig initiatief

  2. Staat op mijn lijstje! Museum het Catharijne Convent heeft de laatste jaren vele mooie tentoonstellingen gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *