Onderhoud van huis en huisraad


Ik hoef het natuurlijk niet meer te zeggen dat ik bezig ben met het ordenen en opruimen van spullen. Bij deze val ik dus wederom in herhaling als ik de mededeling plaats een boek gevonden te hebben dat ik min of meer was vergeten. Het gaat om Onderhoud van huis en huisraad. Ik heb de 25ste druk in bezit, uitgave voorjaar 1951. En wat kom ik zoal aan de weet?

‘Grote schoonmaakbeurt van legkasten: Pak plank voor plank uit en laat de inhoud gesorteerd staan. Neem de geverfde en wit-houten planken met water af, of beter nog, haal de planken er geheel uit, zeep ze, evenals het beschot en de richels, en neem dit alles daarna met koud water af.’ Mooi niet dus! De 30 jaar oude kasten gaan linea recta naar de stort. Zo, dat ruimt op!

‘Grote beurt slaapkamer: Wandversiering voor zover deze het toelaat, afnemen en stofschoon buiten brengen en afdekken. Gordijnen afnemen en buiten brengen. Glasgordijnen indien mogelijk te voren wassen.’ Glasgordijnen heb ik niet, gordijnen worden poetsdoeken en de wandversiering gaat naar ’t Pakhoès! Ruimt mooi op!

‘Grote beurt badkamer: ‘Afvoer bad en vaste wastafel zo nodig met heet sodawater doorgieten. Houtwerk, tegels en ramen grote beurt. Bad uitboenen met sop en zo nodig met een fijn schuurmiddel, vaste wastafel en indien aanwezig w.c. grote beurt.’ Niet nodig. Alles wordt gesloopt! Dat ruimt zo toch lekker op!

Je zou haast gaan denken dat er niets meer in huis blijft, maar ik kan je verzekeren dat na de selectie nog meer dan voldoende bewaard blijft en het boek Onderhoud van huis en huisraad krijgt straks een extra mooi plekje in mijn nieuwe boekenkast!

7 gedachten over “Onderhoud van huis en huisraad

 1. Ha, Berthi, wacht maar af. Als de badkamer wordt gesloopt, dan ruimt het wel lekker op, maar ondanks voorzorgen vind je toch overal stof! Dus maar goed dat het boek mag blijven om te vertellen hoe je op de “juiste” manier van al het bouwstof af komt…………….
  Wat de kastplanken betreft, moest er geen kastpapier op de planken en liefst een papieren randje voor sier er langs? Of is dat van latere datum?
  Succes met alles Berthi, ondanks de versimpeling van het huishouden hakken dit soort klussen er wel in.
  Groetjes, Tineke

 2. @Tineke, je hebt helemaal gelijk! De komende tijd zal ik aardig wat stof moeten verwijderen. Ik zal het boek dan ook maar binnen handbereik houden!:-)

  Over het papier lees ik het volgende in het boek: ‘Moet er schoon papier op de planken gelegd worden, leg dan het vel papier op de plank, geef de vouw, waarbij het ingeslagen moet worden, aan, door de vingers over het papier, langs de rand van de plank te bewegen. Vouw het dan om, en mocht een tweede vel nodig zijn, handel dan evenzo, schuif de papieren in elkaar en laat de omgevouwen kant aan de voorzijde, omdat deze daardoor wat steviger wordt. Laat het papier niet oversteken. Het scheurt dan gemakkelijk in. Knip zo nodig stukjes bij de hoeken in en vouw ze naar binnen, zodat de kastdeur gemakkelijk draaien kan. Zet het papier met punaises vast.’

 3. Een nieuw bad….dat mág je tegenwoordig niet meer met “een fijn schuurmiddel” boenen.
  Alles eruit slopen…..oei…..ik wens je heel veel sterkte!!!!!!
  Je zult nog versteld staan waar dat stof allemaal terecht kan komen……..

 4. Je bent flink bezig Berthi!
  Om het bouwstof wat binnen de perken te houden kreeg ik jaren geleden deze tip–geregeld met de bloemenspuit water vernevelen in de bouwruimte.Vooral naar boven spuiten zodat de stof naar beneden komt en niet meer opdwarrelt.
  Succes en sterkte!
  groetjes,Truus

 5. Dat klinkt goed en snel gedaan. Ik vrees echter dat er meer bij kwam kijken dan hier staat. hahaha.
  Opruiming is soms nodig. Opfrissen voor huis en ziel.
  Het is soms wel moeilijk afscheid nemen, maar gelukkig mag er ook heel veel blijven.

 6. Hoi allemaal.

  Wacht dacht je van de zon! Die spoort mij altijd erg aan bij schoonmaken en opruimen! Ja, Monique, opfrissen is goed voor huis en ziel; mooi gezegd.
  en ik kan me ook helemaal vinden in je opmerking dat er gelukkig ook veel mag blijven.
  Ik ben een bewaarder maar kan daardoor (?) ook heel goed ordenen. Dat moet ik van mezelf want het moet wel toegangkelijk blijven. als ik niet meer weet wat ik heb/ dat ik het heb, kan het net zo goed weg.

  Succes ermee. Liesbeth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *