Vos voor uw bont


In de vorige eeuw – klinkt lang geleden – stond ik met grote verbazing voor de etalageruit van de winkel Vos voor uw bont op de Demer in Eindhoven. Zoveel bontmantels en zó duur! Wie kon dat betalen? Ik durfde dan ook niet lang voor de etalageruit te blijven staan. Er zou toch zo maar personeel uit de zaak kunnen komen…

Op internet vond ik een bericht van Wim Roxs die enige tijd heeft gewerkt bij Vos voor uw bont. Hij schrijft het volgende: ‘Eind 60er jaren heb ik nog even bij “Vos voor uw bont” gewerkt, op kantoor. In de winterperiode werd er natuurlijk goed verkocht en was het regelmatig druk in de winkel op de 1e etage. Maar in de zomer was het evenzo druk, niet zozeer in de verkoop, maar de reeds verkochte bont-kleding kwam dan weer terug in de zaak, en werd dan opgeslagen in de kluis, op de 2e etage van het bedrijf. Dat kon de klant dan tegen een bepaald tarief afspreken, voor 3, 4 of 5 à 6 maanden. Het was dan wel een seizoensgericht bedrijf, maar ook buiten het seizoen was er bedrijvigheid, en werd er verdiend …! Hr. Nicolai, de chauffeur bij Vos, had het er maar druk mee, met ophalen en later weer bezorgen van de mantels. Tijdens een grote bontshow in de wintertuin van Hotel Cocagne waren Nicolai en ik nog eens figurant, in de begeleiding van mannequins, welke de nieuwe ontwerpen van Vos moesten showen. Zo iets vergeet je niet meer.’

De ansichtkaart kocht ik in 1981. Toen al was er belangstelling voor de prentbriefkaart.

7 gedachten over “Vos voor uw bont

 1. Nostalgie voor mij! Wat heb ik daar vaak gelopen!
  Nooit bij ‘Vos voor uw bont’ binnen geweest overigens.

 2. Hoi berthi,

  Ik heb als jong meisje 12 jaar in de Rechtestraat in Eindhoven
  gewoond. Recht tegenover bioscoop en V&D.
  Dus voor mij erg leuk om de “oude” Demer weer eens te zien !

  Gr. Ton

 3. @Ton Wolswijk, wat leuk om te lezen dat jij in de Rechtestraat hebt gewoond! Jij was dus een echt stadsmeisje…

 4. Mooi om nu eens een scherpe kleurenfoto te zien, met vooral heel duidelijk de toegang naar de bontzaal Vos voor Uw bont. Ik voeg die bij de andere foto´s van de bontzaak. Dank je…

 5. Vos kwam oorspronkelijk uit Amsterdam. Vos had in de vijftiger jaren ook een winkel in Heerlen. Mijn ouders runden dat filiaal. Ik heb daar geen foto’s van, maar mocht iemand die hebben dan zou ik heel blij zijn met een scan. Ik ben bezig met een boekje voor mijn kleinkinderen en daar komt die periode ook even aan bod. Ik ben namelijk in die winkel in Heeren – of liever erboven – in1953 geboren. Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *