JERN – Fries voor garen


JERN (Fries voor ‘garen’) gaat over handwerken, maar eigenlijk vooral over onze moeders en beppes. En over jouw moeder en beppe! Hoeveel sokken zouden ze al gebreid hebben? Hoeveel dekens gehaakt, merklappen geborduurd en kleertjes genaaid?

JERN wil een ode brengen aan de handwerkende moeders en beppes. Onze geschiedenis is warm aangekleed door hun huisvlijt. Allemaal liefdewerk, want ze kregen er geen cent voor. En zelf zeiden ze ook niet dat het mooi of belangrijk was. Daarom doet JERN dat.

Handwerken is cultuurgeschiedenis, die aandacht en waardering verdient. Maar de traditie om het handwerken van moeder op dochter door te geven, is voorbij. Op school leren de kinderen het breien of haken niet meer. De kennis en vaardigheden gaan zo verloren. JERN wil de verhalen en herinneringen bewaren en zo de cultuurgeschiedenis schrijven.

JERN mobiliseert iedereen om mee te doen. Op de Facebook-pagina JERN verzamelen ze foto’s en verhalen over handwerken. Uiteindelijk mondt JERN uit in een boek, een catalogus en een tentoonstelling. Samen richten ze een monument op voor beppe en moeder.

Op zaterdag 4 april ging JERN van start met een handwerkroute door Akkrum. Omdat daar de beppes wonen. In de winkels van Akkrum worden de kunstwerken van de bewoonsters van het plaatselijke zorgcentrum Leppehiem tentoongesteld. De expositie is te bezichtigen tot en met 12 april 2015.

5 gedachten over “JERN – Fries voor garen

 1. Mijn moeder kon breien.En heeft dan ook ontelbaar sokken gebreid. In de jaren 60 werden de jurken en broeken ook door haar gebreid. Als kind heb ik breien en haken geleerd van de Mue’s. Mue werd achter de meisjes naam gezet en betekent ( oud) tante. Zo kreeg je Annegiemue, Hilligiemue. We leerden van hen Duits haken wat later op de lagere school niet mocht. Wanneer de juf niet keek pakte ik de haaknaald gauw weer anders beet. Nu ben ik blij dat ik op deze manier heb leren haken. Het is niet zo belastend voor polsen en handen. Probeer nu werkelijk de draad weer op de pakken om een stola te haken. De opzet heeft Elma voor mij gedaan. Dank je Elma

 2. Oef, dat was wel even zoeken om de facebook pagina (eigenlijk pagina’s) te vinden. Jern blijkt ook nog een muziekgroep te zijn……..
  https://www.facebook.com/projekt.jern en https://www.facebook.com/groups/938476626197216/?pnref=story
  Vooral plaatjes kijken (en aan vroeger denken) en zo af en toe diep in de tekst duiken. Ik kom uit West-Friesland en als ik hardop lees wil het nog wel eens lukken om de Friese tekst te begrijpen.
  Bestaat er ook een landelijk soortgelijk initiatief? Het zou leuk zijn om te weten of deze cultuurgeschiedenis voor andere provincies ongeveer gelijk is, óf juist niet. Berthi, een nieuw project?
  Zonnige vrijdag!
  Tineke

 3. @Tineke, oeps, eigenlijk had ik de links moeten plaatsen!

  Een nieuw project? Nee, ik ben voorlopig onder de pannen met het opruimen/opknappen van huis en tuin! Dat kost aardig wat tijd.

 4. Wat leuk! Als ik tijd heb ga ik beslist kijken. Mijn oma, uit de Friese wouden, hielp me met leren breien. Op school in de tweede klas kreeg ik les, maar ik bakte er niets van. Het poppensjaaltje was een “plankje”. Oma breide een sok per dag. Voor mijn broers, oom, neven, allemaal kregen ze geregeld nieuwe gebreide sokken en ze waren bijzonder populair! Ze leerde me ook sokken breien, vanaf de boord tot aan de teen, keren en breiend afhechten aan een stuk met dezelfde draad. Mijn schoonmoeder, uit Zuid Holland, keerde de sok en hechtte de teen op een andere manier af met het doorknippen van de draad en vervolgens met naald en draad hechten, zoals zij van haar moeder geleerd had. Ze ging niet overstag. Tradities zijn voor velen heilig, denk ik, maar ik vind het wel grappig dat ze bestaan in dit werk en opgemerkt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *