Rondom textiel – het nieuwe boek van Henriette Beukers


Op 6 februari 2015 vond in het Hurns kerkje de boekpresentatie plaats van Rondom textiel van Henriette Beukers. Het is een prachtig, groot en zwaar boek geworden. Ik nam het mee naar huis waar het vervolgens in het zicht op de hoek van de tafel werd neergelegd. Door mijn drukke bezigheden van de afgelopen maanden kwam ik niet verder dan af en toe te bladeren in het boek en te kijken naar de prachtige afbeeldingen. Maar de afgelopen dagen ging ik er eens rustig voor zitten om het boek beter te bekijken. Natuurlijk is het onmogelijk om in een kort tijdsbestek de enorme hoeveelheid informatie van ruim 500 pagina’s in me op te nemen. Ik begon dan ook met het boek op een willekeurige pagina open te slaan en belandde bij de interessante vraag: ‘Hoe beschermde de vroegste mens zich?’ Henriette geeft hierover haar gedachten: ‘Het zou kunnen dat ze de nesten van vogels goed bekeken hebben, takken hebben verzameld en deze min of meer met elkaar verbonden hebben door ze in elkaar te vlechten. Zo’n beschutting biedend “mensennest”, zou het begin van beschermende textiel kúnnen zijn… We zullen het nooit te weten komen, maar het is leuk om er over te fantaseren.’


Twee vrouwen van Marken in dracht. De een nog met vlechten en de andere al met kort haar.

Op heel veel andere vragen kan Henriette wel een duidelijk antwoord geven. Zij bestudeert al jaren textiel dat zij verzameld heeft. Dat beperkt zich niet alleen tot textiel uit ons land. Ze trekt de wereld rond zoals ze dat al gewend was te doen voor het magazine Handwerken zonder Grenzen waar zij samen met haar man Henk in 2005 mee stopte. Toen kwam er tijd vrij om samen een boek te gaan maken. Helaas werd Henk ernstig ziek en in 2008 overleed hij. Voor Henriette stond het vast dat ze het boek toch ging maken. ‘Een boek dóór mijzelf en vóór mijzelf’, schrijft Henriette in de inleiding van Rondom textiel.

Een goede beslissing van Henriette om het boek toch te gaan schrijven en haar kennis te delen met textielliefhebbers en andere belangstellenden. In de loop der jaren heeft zij zoveel informatie vergaard via haar reizen en haar verzameling dat het erg jammer zou zijn als dit niet vastgelegd zou worden voor de toekomst. Een gedeelte van haar kennis was al verwerkt in het magazine Handwerken zonder Grenzen, maar er bleef nog veel onbesproken textiel over. Dus tijd om in alle rust en zonder deadline te gaan werken aan een boek.


De topmatras is doorgesneden en de vulling is te zien: paardenhaar met onder en boven een laag ongesponnen katoen zodat de stugge paardenharen niet door de matras heenkomen.

Via eerdere publicaties van Henriette weten we dat zij altijd gedegen te werk gaat en antwoorden zoekt op haar vragen. Het textielstuk uit haar collectie wordt uitvoerig bestudeerd en bij wijze van spreken uit elkaar geplozen om achter de gebruikte techniek te komen. Deze lijn heeft Henriette voortgezet in Rondom textiel. Een mooie toevoeging aan de verhalen die geïllustreerd worden met prachtige grote afbeeldingen, zijn de persoonlijke belevenissen van Henriette zoals bijvoorbeeld over de geweven stof die ‘paardenhaar’ heet: ‘Ik maakte daar omstreeks 1956 kennis mee tijdens mijn (gedegen!) opleiding tot coupeuse aan de Rotterdamse Snijschool. Ik weet nog dat ik dat grauwbeige paardenhaar lelijk, ruw en prikkerig vond! Het werd gebruikt als een versteviging /tussenvoering van o.a. revers en kragen van jassen en pakken.’
Af en toe maakt Henriette bijzondere ‘uitstapjes’ zoals naar het ‘brandnetelsprookje’ van H.C. Andersen.


Een vrouw weeft een band. De foto is gemaakt in Peru, omstreeks 1970.

In Rondom textiel staan de technieken spinnen, vlechten en weven centraal die zeer uitvoerig worden belicht. Andere handwerktechnieken komen sporadisch aan bod in dit boek. Zou er dan nóg een boek van de hand van Henriette komen? Op de rug van het boek staat een subtiel streepje dat geen streepje blijkt te zijn maar een 1. Inmiddels werkt Henriette aan het tweede deel en ze heeft zelfs ook nog materiaal voor een derde boek. Ik kijk ernaar uit!

Rondom textiel is een gedegen naslagwerk op een zeer prettige manier geschreven dat niet mag ontbreken in de boekenkast van elke textielliefhebber. Het boek is rijk geïllustreerd met bijna 700 afbeeldingen, behandelt bijna 200 stukken uit de verzameling en heeft 512 pagina’s. Het is een gebonden uitgave met een leeslint. ISBN: 9 789071 948008. Prijs: € 49,95 inclusief verzenden binnen Nederland. Rondom textiel kun je hier bestellen.

De afbeeldingen komen uit het boek Rondom textiel.

10 gedachten over “Rondom textiel – het nieuwe boek van Henriette Beukers

 1. Henriette laat een mooi legacy achter voor vele mensen die verknocht zijn aan textiel liefhebbers. Het verhaal over paardenhaar verwerkt in versteviging komt me bekent voor. Ik heb in onze dekbedovertrekken het verwerkt in de sluitingen. De stugge paardenhaar kwam regelmatig door het stof heen. Iedereen een vrolijk Pasen gewenst.

 2. @Hilda, jij ook fijne paasdagen! Geniet van de zon die zich al in al vroegte laat zien!

  Ik ben niet zo bekend met paardenhaar, maar kan me de stugheid goed voorstellen!

 3. We hadden thuis dekens van paardenhaar die eerst bij mijn Vader aan boord gebruikt waren.Inderdaad erg prikkerig maar wel warm.
  Dat wordt een prachtige collectie als er nog meer delen komen van dit boek van Henriette Beukers!
  Zonnige Paasdagen
  groetjes,Truus

 4. Vreselijk die paardenharen dekens! Gelukkig hadden we thuis gewone dekens. Dat is nog een tijd genieten van het boek. Denk dat er heel veel in staat.

 5. Je maakt me wel heel nieuwsgierig naar Henriette’s verhaal over het brandnetelsprookje ☺
  Of zou ze proefondervindelijk zelf brandnetels zijn gaan toepassen in weefsel?

 6. @Ine, het gaat om het sprookje ‘De wilde zwanen’ van Andersen. De tekst is overgenomen uit Hans Christian Andersen, Sprookjes en verhalen. Opnieuw uit het Deens vertaald door Annelies van Hees, 2014. Uitgegeven door Lemniscaat.

  Henriette geeft de volgende toevoeging: ‘In de tekst wordt de gesponnen brandnetel aangeduid met de naam vlas. Volgens mij is dat niet juist: van vlas wordt linnen gesponnen en van de brandnetel een garen die we netel noemen.’

 7. Ik heb het boek net binnen. Wat een feest. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik een grote fan ben. Ik heb alle HZG vanaf nummer 1 in de kast staa.

 8. En ik lees nu inderdaad dat dit pas deel 1 is zoals ze in haar slotwoord schrijft

 9. Berthi, ik ken het sprookje van de zeven zwanen en hun zus, die zwijgend 7 mantels moet weven van brandnetels om hun betovering te verbreken.
  Maar ik realiseerde me niet dat het geen sprookje is……je kunt dus draad spinnen van brandnetels? Ik dacht dat de benaming neteldoek te maken had met de ruwheid van de stof of zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *