Bijna Pasen


Pasen gaat samen met de lente. Vroeger werd het hele huis en de tuin schoongemaakt voor de komst van de paashaas. Ook stond Pasen synoniem aan nieuwe kleren en schoenen. De winterkleren werden opgeruimd en men wilde graag een nieuwe combinatie dragen in frisse lentekleuren.

Andere paastradities in ons land zijn: het beschilderen van eieren en een uitgebreid paasontbijt of paasbrunch met de familie. Daarnaast zijn paasvuren vooral in Oost-Nederland een traditie. Het luisteren en kijken naar de Matthäus Passion krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht.

4 gedachten over “Bijna Pasen

  1. Wat een vrolijke Paasstappers !! ik heb de Johannes Passion gehoord van J,.S BACH….fijne dagen !!

  2. @Licia Huizer, ik heb helemaal niets gehoord of gezien. Ik zat/was in de tuin en daarna binnen om zaken op orde stellen!:-) Jij ook fijne dagen!

  3. Vrolijke schoenen zijn dit!
    Ja nieuwe kleren,sokjes ipv lange kousen en een netje met walnoten en wat paaseitjes.EN de kachel ging uit! Wat ben ik blij dat dat laatste niet meer een gewoonte is-moet er niet aan denken ook al schijnt nu de zon.
    Fijne Paasdagen !
    groetjes,Truus

  4. Met Pasen mocht je voor het eerst weer kniekousen aan. Lakschoentjes voor de zondagen werden gekocht. Naast nootje schieten, hoefijzer gooien was er ook nog eieren gooien een traditie. En inderdaad Truus de kachel ging uit. Onze woning was zo klein dat je gelukkig nog wat warmte kreeg van eten koken en de was die op de 3 poot aan de kook werd gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *