Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde


Museum Catharijneconvent presenteert een van de best bewaarde geheimen in de kunstwereld. Want wie weet dat kerkelijke gewaden in de Middeleeuwen tot de meest waardevolle kunstschatten behoorden? Deze pronkstukken, gemaakt van materialen als goudbrokaat, fluweel, gouddraad en zijde, waren kostbaarder dan schilderijen, beelden en gouden of zilveren voorwerpen.

Opmerkelijk is dat in kerkinventarissen de liturgische gewaden vaak als eerste genoemd worden, nog voor de schilderijen, beelden en liturgisch vaatwerk. Een vierstel, bestaande uit een koorkap, twee dalmatieken en een kazuifel, was destijds duurder in aanschaf dan een herenhuis.

De ontwerpen voor de geborduurde applicaties zijn onder meer van de Meester van Alkmaar en Jacob Cornelisz van Oostsanen. Deze Nederlandse kunstenaars werden zeer gewaardeerd door de hoogste klassen. Zij werkten niet alleen voor kapitaalkrachtige kerken en kloosters, maar ook voor rijke kooplieden. Deze laatsten bestelden liturgische gewaden om hun plaats in de hemel veilig te stellen.

De tentoonstelling Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde is te zien in Museum Catharijneconvent van 10 april tot en met 16 augustus 2015.

Foto: Zuidelijke Nederlanden, Geborduurde koning op blauw kazuifel (detail), borduurwerk tweede kwart 16e eeuw Museum Catharijneconvent.

2 gedachten over “Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde

  1. Ik las het vandaag via internet met de nieuwsbrief van de museum jaar kaart. Probeer er zeker heen te gaan. Lijk me erg mooi.

  2. Oh, wat mooi! En bijzonder ook… een stuk cultureel erfgoed waar je eigenlijk nooit zo bij stilstaan. Lijkt me super om te bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *