Escher in het Paleis


Twee dagen besteedde ik aandacht aan de expositie 145 jaar Bijenkorf, 100 mooiste affiches. Op 15 maart bracht ik een bezoek aan Escher in het Paleis in Den Haag. En weet je dat Escher in 1933 pakpapier heeft ontworpen voor de Bijenkorf?


Tijdens de zeereis op de Middellandse Zee – 1936.


Nu we het toch over Escher hebben laat ik maar gelijk enkele foto’s zien van zijn werken. Zoals je wellicht weet heeft hij ongelooflijk mooie kunstwerken gemaakt. Een bezoek aan het museum in Den Haag is dan ook een aanrader.


Hand met spiegelende bol (zelfportret in bolspiegel) – litho uit 1935.

Escher speelt een mysterieus spel met spiegels en spiegelbeelden. Naast een groot aantal zelfportretten gebruikt hij weerspiegelingen op een aantal manieren. Bij een zelfportret moet altijd vanuit een spiegel worden gewerkt, zijn vroegste zelfportret maakt hij in 1917, hij is dan negentien. Escher werkt vaak met een bolle spiegel. Door de vertekening van de bolling wordt de omgeving in breedbeeld weergegeven. Dit intrigeert des te meer doordat dan de ruimte achter de kunstenaar is te zien.


Escher ontwerpt een tegelpatroon voor de vloer en de muren van het tweede appartement in de Via Alessandro Poerio, waar het gezin van februari 1927 tot 1935 woont.

4 gedachten over “Escher in het Paleis

 1. Oh, ik ben een superfan van Esher, al jaaaaaaaren. Een afbeelding van zijn werk sierde zelfs de voorkant van mijn afstudeerwerkstuk. En in het Paleis ben ik uiteraard ook geweest. Heerlijk om zijn werk op jouw blog te zien. Dat pakpapier is nu in 2015 nog steeds modern, nietwaar. Zou zo weer gebruikt kunnen worden. Dankjewel.

 2. Dank je wel voor de prachtige uitleg en foto”s van de Bijenkorf en Escher.
  Fijne dag.

 3. @Birgitte, het pakpapier mag van mij wel weer in gebruik worden genomen door de Bijenkorf, zo mooi is het!

  @Niesje, het werk van Escher is magnifiek! Enne… de affiches van de Bijenkorf mogen er ook zeker zijn!

 4. Hallo Berthi,

  Als ik me niet vergis droegen de verkoopsters van De Bijenkorf jaren geleden een sjaal met hetzelfde ontwerp van Escher. En ik dacht dat het papier in diezelfde periode ook opnieuw -tijdelijk?- in gebruik is genomen.
  Ik schat tien jaar geleden…

  Groeten, Saskia B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *