145 jaar Bijenkorf, 100 mooiste affiches


De Bijenkorf viert dit jaar zijn 145ste verjaardag. De expositie in het Stadsarchief Amsterdam laat de 100 mooiste affiches zien die de Bijenkorf in de loop der jaren heeft uitgegeven. Het Stadsarchief beheert het historisch archief van de Bijenkorf, waarvan de collectie affiches een onderdeel is.


Een ijzersterke traditie in goede vormgeving, dat is een belangrijk kenmerk van de Bijenkorf. Het ‘magazijn de Bijenkorf’ begon aan de Nieuwendijk en maakte alleen reclame voor de jaarlijkse thema-uitverkopen met advertenties in (joodse) kranten en handelsbladen in Amsterdam. Na de opening van het nieuwe warenhuis aan het Damrak in 1914 begint de Bijenkorf gebruik te maken van affiches in de etalages en winkelpresentaties. Sindsdien worden bekende en minder bekende ontwerpers gevraagd om de affiches vorm te geven.


De affiches geven een goed beeld van de geschiedenis van de Bijenkorf en van de ontwikkeling in de grafische vormgeving gedurende de 20ste eeuw. De tentoonstelling is ingedeeld in thema’s: Acties & Evenementen, Feestdagen, Kunst & Tentoonstellingen, Wonen & Lifestyle en Mode. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal kunnen de originele affiches niet in de met daglicht verlichte ruimte worden getoond. Op de tentoonstelling zijn daarom reproducties te zien.


De adembenemende etalages tijdens de feestdagen waren een reden om een bezoek te brengen aan het warenhuis, al was het alleen om te kijken. Jarenlang presenteerde de Bijenkorf zich als ‘hofleverancier van St. Nicolaas’. De eerste speciaal voor kinderen ingerichte etalage was de ‘Berenbruiloft’ in 1926, waarin van alles bewoog. Een reclamefilm over Sinterklaas uit 1933 met als titel ‘De Bijenkorf heeft ’t’ illustreert de bekende slogan dat het warenhuis alles in huis heeft.

De affiches waren onderdeel van de algehele decoraties in en rondom het warenhuis. In het begin van de jaren zestig uit de vorige eeuw maakten de beroemde klimpieten hun entree in de Amsterdamse vestiging. In de loop der jaren werd ook het kerstfeest meer en meer een sociale gebeurtenis. Het feestseizoen wordt sinds 2008 door de Bijenkorf ingeluid met het evenement ‘Turn on the Lights’.

Het linker affiche op de foto laat het oudste affiche op de tentoonstelling zien. Deze dateert uit 1916 en is een ontwerp van Pieter Das (1881-1937). Het rechter affiche dateert uit 1947, de ontwerper is onbekend.


Het linker affiche waarvan de ontwerper onbekend is dateert uit 1954. Rechts een affiche uit 1957 van Theo Stradmann.

Morgen volgt het tweede en laatste deel van de expositie 145 jaar Bijenkorf, 100 mooiste affiches in het Stadsarchief Amsterdam die tot 24 mei 2015 is te zien.

4 gedachten over “145 jaar Bijenkorf, 100 mooiste affiches

  1. Voor vele misschien een bekend gezicht maar ik ken Bijenkorf amper. Doet me wel denken aan de beschuitbussen

  2. De tentoonstelling is in het stadsarchief van Amsterdam, gebouw de Bazel. Als je in de gelegenheid bent maak ook een rondleiding door het gebouw. Je kan de directiekamer , de koningzaal, de kluis zien. Echt een heel bijzonder gebouw. In de winkel moet ik altijd een hand op mijn portemonnaie houden.

  3. @Christien, nu ben ik al zo vaak in het Stadsarchief geweest, maar nooit tijd gevonden om het gebouw te doorlopen. Dat moet ik toch eens proberen te doen.
    Een kwartier voor sluitingstijd probeer ik wel nog snel naar de winkel te gaan!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *