Merklap uit midden/oost Friesland

De Friese merklap is bij velen bekend, althans de lap die in de breedte is geborduurd met de herkenbare stijl die vaak uit het noorden van Friesland komt. Ook kenmerkend zijn de Friese merklappen die min of meer vierkant zijn en qua motieven veel overeenkomen met de lappen die in de breedte zijn geborduurd. Dan hebben we nog de letterlappen die in de lengte zijn geborduurd en veelal afkomstig zijn uit de zuidwesthoek van Friesland. Dan blijven de lappen uit midden/oost van Friesland over.


De eerste zaterdag van maart was ik in Maarn waar de jaarlijkse Antiek Textiel Markt plaats vond van de Nederlandse Kostuumvereniging. Ik had twee tafels gehuurd voor de verkoop van textiel/handwerk uit mijn eigen collectie waaronder enkele merk- en stoplappen. Zo had ik ook bovenstaande merklap bij me. Ik wist dat de merklap zeer waarschijnlijk uit het noorden van Nederland kwam en meer informatie had ik niet. Een datum ontbreekt op de lap en ik dateerde de lap op tweede helft 19e eeuw. Een dame uit Friesland kwam de merklappen bekijken en zei meteen dat deze merklap uit Friesland kwam, midden/oost Friesland om precies te zijn. Zij is hier van overtuigd omdat in haar collectie een vergelijkbare merklap zich bevindt.

Beide merklappen zijn geborduurd in de kleuren rood, groen, lichtblauw en beige. De afmeting van mijn merklap is 37 x 33 cm, de andere lap is 41 x 44 cm groot. Beide merklappen zijn geborduurd op hetzelfde grovere los geweven linnen. ‘Dat soort linnen is een product van het vlas wat in die streek verbouwd werd (veengrond). Op de kleigrond in Friesland zie je een veel betere/mooiere kwaliteit linnen en zijn de merklappen ook veel voller geborduurd’, kreeg ik als uitleg. Een logische verklaring. Mijn merklap is niet gedateerd, de andere lap heeft het jaartal 1755. Ik ben verder gaan zoeken op de website van Friese merklappen en vond daar eveneens vergelijkbare merklappen zoals deze. Ze zijn allemaal ongeveer uit midden 18e eeuw. Conclusie: mijn merklap uit midden/oost Friesland is zeer waarschijnlijk 100 jaar ouder dan ik vermoedde. Een bijzondere ontdekking.


Als we de achterkant bekijken zien we lange draden hangen, iets dat we vaker tegenkomen bij de Friese merklap.

11 gedachten over “Merklap uit midden/oost Friesland

 1. Weer heel bijzonder.
  De achterkant wat zonde die lange draden.
  Zal best vaker voorkomen maar ik vind het niet mooi.
  Prachtige lap.

 2. Leuk dat je zo weer heel wat meer te weten bent gekomen over deze Friese lap en ons hierin laat delen Berthi!

 3. Wat een mooie merklap uit Friesland waar mijn man geboren is in de wouden
  fijn dat je deze dingen met ons delen wil

 4. Dit meisje had geen strenge juf die ze wees op de lange draden aan de achterkant.
  Het is zo jammer als na het inlijsten je nog de lange draden ziet zitten.
  Door met je handel de markt op te gaan kom je nog achter veel geschiedenis.

 5. Interessant om wat meer te weten te komen over deze merklap.Leuk om ook de achterkant te zien. Zou de merklap nog niet af zijn omdat onderaan naast de pauwen nog enkele letters te zien zijn?
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 6. Bijzonder hè dat deze merklappen gedurende zo’n lange periode nog zo gaaf bewaard zijn gebleven en het is altijd interessant om de herkomst en periode te weten. leuk hoor!

 7. Wat en leuke ontdekking. Ik moest ook aan de groninger merklappen denken qua opbouw.

  EN, mocht ie nu weer mee naar huis :)))

 8. Leuk die imperfectie geeft de charme aan het lapje. De hoek van de rand en motieven die tegen elkaar botsen.

 9. Ik las in een Amerikaans tijdschrift dat de draden die aan de achterkant van merk-
  lappen blijven zitten er zijn met de bedoeling om achteraf herstellingen te kunnen doen.
  Op die manier hebben ze steeds de juiste kleur die ze oorspronkelijk gebruikten voor de merklap.

 10. @RMC, nooit bij stilgestaan, maar het is een logische verklaring voor de lange draden. Men moest wel het geld hebben zodat je niet te zuinig met het garen om hoefde te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *