Stumpwork door Sytske Wille


Sytske Wille: ‘Indertijd kocht ik op de Antiek Textiel Markt van de Nederlandse Kostuumvereniging een Duits familieportret uit circa 1914, gemaakt in Hamburg door de fotograaf J. Vogt. Vader in militair tenue, moeder en vier kinderen. Twee meisjes dragen een identieke, mooie geruite jurk.


Er was ook een familiefoto van de fotograaf Wettstein uit Verviers, België. Hierop staat een even groot gezin. De twee meisjes eveneens met een identiek geruite jurk, de vader draagt een jacquet. Dit portret zal ook van circa 1914 zijn. Het is waarschijnlijk het laatste portret voor de vader naar het front vertrekt. Allemaal op z’n paasbest, ernstig.Van de twee foto’s heb ik een reliëfborduursel gemaakt. De beide gezinnen zijn geplaatst op een halfrond kleed met de kleuren van respectievelijk de Belgische en de Duitse vlag: beiden geel rood zwart, de ene verticaal, de andere met horizontale banen. Op de achtergrond achter de vader is een baan met kruisen van de gevallenen. Aan weerszijden daarvan zijn namen geborduurd van gesneuvelde soldaten in de kleuren van de achtergrond: toen men vertrok wist men dat er de mogelijkheid was dat men kwam te sterven, maar van al die namen had men geen idee. Immers de verwachting was: een snelle oorlog en gauw weer thuis. Onderop is de naam en het adres van de fotograaf geborduurd, en 1914-1918.Rondom is nogmaals een lijst van band met de kleuren van de vlaggen. Deze band zou natuurlijk ook in andere tinten kunnen zijn omdat er zoveel landen hebben meegevochten. Toch staat België voor alle landen van de ene kant en Duitsland voor alle landen van de andere kant. Het borduursel is in zogenaamde reliëf- of stumpwork borduursel. Een techniek waarbij men zowel rechtstreeks borduurt op de zijden ondergrond, als wel zelfstandige elementen, ‘apps’ maakt, die later op de zijde worden geappliqueerd/genaaid. Formaat: 30 x 34 cm.’

Sytske Wille beschrijft de stumpwork techniek in Handwerken zonder Grenzen 185.

2 gedachten over “Stumpwork door Sytske Wille

  1. Dat maakt indruk! Mooi gemaakt en de idee erachter houdt me wel bezig. Zoveel oorlog, nog steeds, en zoveel kinderen die in die situatie opgroeien en beschadigd raken. In Duitsland schreef Hans Fallada vlak voor WO 2, vrij vertaald, “grote man tekent de oorlogsverklaring, kleine man tekent zijn testament”, iets wat uit de eerste wereldoorlog wel goed duidelijk werd. Het werk, de twee gezinnen zo naast elkaar met de achtergrond van kruizen en namen van oorlogsslachtoffers, is wel een klein en bijzonder monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *