Mangeldoeken volop in de belangstelling


In november gingen enkele jacquard damasten mangeldoeken uit mijn collectie naar Historisch Museum de Bevelanden in Goes. Zes mangeldoeken hangen in de vitrine in het museumcafé. Daarna volgde een prachtige mangeldoekenexpositie op de Handwerkbeurs Zwolle. En nu lees ik in het februari-/maartnummer van Seasons over zelfmaakideeën met linnen en mangeldoek. Hiervoor zijn dan wel de eenvoudige linnen doeken gebruikt en niet de motiefmangeldoeken.


Erg leuk dat mijn website wordt vermeld. Alleen hoort er een streepje te staan tussen textile en collection: www.textile-collection.nl.

In 2005 werd ik voor Seasons geïnterviewd over de mangeldoek. Dit artikel staat te lezen in het nummer 2-2006.

8 gedachten over “Mangeldoeken volop in de belangstelling

 1. Gelukkig maar dat de eenvoudige linnen doeken zijn verknipt voor de moderne toepassingen. Enerzijds is het leuk dat een “antieke” doek nog op een andere manier wordt gebruikt en niet in de kast blijft liggen, anderzijds zie ik met pijn in het hart oude stofjes verknipt worden tot iets nieuws (“berouw komt na de zonde”). Ik koester de oude theedoek (nog net niet antiek, denk ik) die mijn opa en oma vroeger in de keuken gebruikten (en nog “bijna” nieuw in de kast hadden liggen na hun overlijden). Wat ik ermee doe? Als we gaan picknicken met een zelf vers afgebakken broodje, dan rol ik het nog warme brood erin in een speciaal mandje. Met een pakje gerookte zalm en een fles (goedkope, bijna alcoholvrije) gekoelde cider heb je zo onderweg op de fiets een feestlunch!
  Groetjes, Tineke

 2. Nou Tineke dat klinkt geweldig !! zag net op je blog de foto’s van Amelisweerd
  k zie je daar al zitten met je Broodmandje , genieten !!

 3. Leuk dat jij genoemd werd, Berthi, in dat tijdschrift!
  En leuk al die aandacht voor oud textiel! Ik heb een paar rollen antiek linnen die geschikt zijn om opnieuw op te borduren of om er iets leuks van te maken zoals Seasons laat zien. Ik schreef er zojuist een blogje over. Op één stuk oud linnen is een half uitgehaalde grote merklapletter te zien, waardoor duidelijk werd hoe ongelooflijk fijn dit borduurwerk werd gedaan. Bijzonder dat dit stuk linnen bewaard is gebleven want het geeft veel informatie over hoe kostbaar dat linnen vroeger was. Je kunt de foto zien op http://tweedehandswerk.nl/antiek-linnen/

 4. @Margriet, ik zie het linnen met de lichtbruine initiaal. Dit is niet uitgehaald, maar door het wassen voor een gedeelte verdwenen. Zo te zien is het een oud Fries laken waarop de grote sierletters zijn geborduurd.

 5. @Joke, jammer dat in Zwolle te weinig tijd was om even bij te praten.

  Het was geweldig dat de belangstelling in Zwolle voor de mangeldoek zo groot was. Het was de eerste keer dat in het noorden van het land zoveel mangeldoeken waren te zien.

  @Tineke, het is echt zonde als de motiefmangeldoeken verknipt zouden worden. Deze zijn daar veel te mooi voor en de afbeeldingen vertellen ons een verhaal. De jacquard damasten doeken zijn zeer decoratief om b.v. als wandkleed te gebruiken, tafelkleed, te draperen op een stoel/bank of om op een mooie wasmand te leggen. Je hebt dan echt iets bijzonders.
  Ik heb zelf ook een stapel oude thee/handdoeken (niet uit familiebezit) die ik wil gaan gebruiken. De kwaliteit van deze doeken is super.

  Je mooie theedoek kan binnenkort weer uit de kast gehaald worden, want het picknickseizoen nadert!

 6. Dat vind ik super Berthi dat je genoemd wordt in dit artikel!
  Het was prachtig je mangeldoeken in Zwolle maar met poezen zie ik ze hier nog niet als tafelkleed liggen-zo jammer als er halen in komen.
  Kan ook beslist geen klederdrachten verknippen of ander oud textiel-net of je een ziel kapot maakt.Zal best overdreven zijn,maar zo is dit beestje nu eenmaal.
  Heb vanmorgen wat voor je op de bus gedaan en hoop dat het heel aankomt.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *