Het voorjaar hangt in de lucht

Op 1 maart begint de meteorologische lente en dat beginnen we al te merken. De temperatuur kruipt langzaam omhoog, het blijft langer licht en de vogeltjes hoor ik in alle vroegte fluiten. Ook hebben we weer zin om op stap te gaan en daarom geef ik alvast enkele ideetjes voor de komende maanden.


Vilt is één van de technieken waar Carola Bruinink zich binnen de wereld van textiele werkvormen mee bezig houdt. Enkele jaren geleden heeft vilt haar veroverd en neemt inmiddels een belangrijke plaats in binnen haar werk.

Bij het creëren van vilt, maakt Carola gebruik van diverse soorten natuurlijke vezels. Hoofdzakelijk merinowol, maar ook andere wolsoorten, diverse soorten zijdevezels, linnen en ramie. Zijden stoffen gebruikt zij ook veel. Bij objecten en voorwerpen maar vooral bij kleding. Zijde en vilt is een heel mooie combinatie om ook de souplesse in het vilt te behouden. Bovendien geeft het extra structuur en, afhankelijk van de soort zijde, glans. Vilt maakt Carola zowel in het platte vlak als drie-dimensionaal.

Ook vilt Carola voorwerpen, waaronder kleden, direct uit de vacht. Daarbij blijven de rastypische eigenschappen van de vacht meer zichtbaar. Om deze eigenschappen te behouden, maar ook souplesse in het werk te hebben, combineer ik vachten met zijde. Voor bijvoorbeeld omslagdoeken of wades.

Vrijheid is een woord dat een vooraanstaande plek in haar viltwerk heeft. De vrijheid van compositie, kleur en vorm. Maar ook persoonlijke vrijheid wanneer Carola met vezels aan het werk gaat om vilt te maken.

Vrijheid in Vilt II. Te zien tot en met 28 april 2015, op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Locatie: Dimence, Burg. Roelenweg 9, 8021 EV Zwolle
——————————


Tot en met 31 mei 2015 is de expositie Miao-Seidenkultur te zien in Haus der Seidenkultur in Krefeld. Ien Rappoldt laat een gedeelte van haar eigen collectie zien. Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
——————————


Van 9 mei tot en met 27 september 2015 kun je naar Rijswijk voor de Textiel Biënnale in Museum Rijswijk. Op de tentoonstelling laten negentien internationale kunstenaars hun textielwerken zien. Vergaap je aan spectaculaire installaties van gestapelde vintage kleding, handgeborduurde wandkleden en quilts en verwonder je over intieme petit point borduurwerkjes, soft sculpturen en minutieus haakwerk.
——————————


Het is al bijna najaar als de expositie Breien begint in het Fries Museum. Van 17 oktober 2015 tot en met 28 maart 2016 kun jij je onderdompelen in de kunst van breien. Laat je inspireren door retrobreisels uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, lach om de truien uit de jaren ’80 van de vorige eeuw en verras je over de bizarre breiwerken van moderne kunstenaars. Brei bovendien een naaldje mee met hun knitter in residence!
——————————


Vanaf 17 maart tot en met 8 november 2015 worden de familiemerk- en stoplappen die ik beschrijf in mijn boek, tentoongesteld in de merklappengang van Historisch Museum De Bevelanden, aangevuld met andere eigen merk- en stoplappen. Daarnaast zijn in de vitrines van het museumcafé Duitse jacquard damasten mangeldoeken te zien uit mijn collectie. Binnenkort meer over deze tentoonstelling.

1 gedachte op “Het voorjaar hangt in de lucht

  1. En dan natuurlijk ook nog even naar Museum de kantfabriek om te genieten van:
    “Sculptural felt International” we felt like crossing borders.
    t/m 12 april 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *