Verleidingen voor Amish

Ook de conservatief-religieuze Amish staan bloot aan verleidingen. Ze vallen namelijk voor mooie en luxe paarden. Dit ontdekte Annette van Trigt die een documentaire over hun passie voor paarden maakte. Ze volgt daarin paardenfokker Wim Cazemier uit Groningen. In het begin ging hun interesse alleen uit naar paarden die bij hun levensstijl pasten: met sobere kleuren als zwart en donkerbruin. ‘Tegenwoordig kijken ze meer naar kwaliteit en worden andere kleuren ook geaccepteerd’, zegt de Nederlandse paardenhandelaar.

De documentaire ‘Verleidingen voor Amish’ wordt vanavond om 23.00 uur uitgezonden in het programma 2Doc op NPO 2. Luister hier alvast naar een radio-interview met Annette van Trigt en Wim Cazemier.

De Amish staan bij de textielliefhebbers bekend om hun prachtige quilts die zij maken met effen stofjes. Vorig jaar kon je op Expo Veldhoven originele gebruikte Amish quilts zien uit mijn collectie. Hier zie je een overzicht en hier en hier komen ze in beeld. Het is bijzonder dat van elke Amish quilt de familienaam bekend is waar de quilt vandaan komt. Deze familienaam krijg je natuurlijk erbij mocht je belangstelling hebben om een originele Amish quilt over te nemen. Ik ben namelijk mijn textielcollectie aan het verkleinen. Heb je belangstelling stuur dan een e-mail via het contactformulier dat je rechtsboven vindt op mijn blog.

3 gedachten over “Verleidingen voor Amish

 1. Had in de gids gezien dat deze documentaire uitgezonden zou worden.
  En ja,als geboren/getogen Groningse moet je dit toch gezien hebben?
  Bovendien ben ik ook geinteresseerd in de Amish-voor mij een dubbele reden om te kijken.
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 2. Ik las je bericht te laat, heb bij uitzending gemist gekeken. Een prachtige documentaire, ook nog eens leuk omdat mijn schoondochter dierenarts (paard) is in Marum, en ik bij haar wel eens de naam Wim Cazemier heb horen noemen.

 3. DH volgt op Facebook Hollandse chauffeurs die nu in Canada wonen en werken. Er stond een filmpje dat een enorme grote vrachtwagen die een vracht ijzer moest lossen bij de Amish.
  Dan moet je geduld hebben, de eenvoudige heftruck, aangedreven door de aftakas van de trekker deed zijn werk en alle platen ijzer werden keurig van de vrachtwagen gehaald. Er stond geen tijd vermeld hoe lang dat geduurd heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *