Zaltbommel


Zaltbommel was vandaag een tussenstop tijdens mijn reis naar Hurwenen waar de boekpresentatie zou plaatsvinden van het nieuwe boek van Henriette Beukers: Rondom textiel. Stap je de trein uit in Zaltbommel en loop je naar het centrum dan zie je op afstand al de Grote of Sint-Maartenskerk liggen.


Wandelend door het centrum kwam ik in de Korte Steigerstraat waar het huis met de erker staat waar Fiep Westendorp heeft gewoond. Het is het enige huis met een fraaie erker in de straat.


Aan het einde van de straat op de Waalkade staat het beeld Jip en Janneke dat gemaakt is door Ton Koops. Het is op 10 oktober 1992 onthuld door Annie MG Schmidt (1911-1995) en Fiep Westendorp (1916-2004), die in Zaltbommel was geboren.


Enkele meters verwijderd van het beeld van Jip en Janneke zag ik De Waterjongen van Marcel Smink. De jongen geeft met zijn hand de hoogte van de waterkering (8,87m +NAP) aan. Het Blauwe Hart in Delft is ook een werk van Marcel Smink.

Na al deze bezienswaardigheden was het de hoogste tijd geworden om terug te lopen naar het station waar de bus klaar stond voor vertrek naar Hurwenen. Morgen meer hierover.

5 gedachten over “Zaltbommel

 1. O mooi..je hebt je dagje goed waargenomen..t was wel koud denk ik..maar ook zon !! morgen verder !!

 2. @Licia Huizer, het was behoorlijk koud op de Waalkade door de wind! Ik heb het niet meer warm gekregen daarna terwijl ik het normaal toch niet zo snel koud heb.

 3. Hoop maar dat je niet ziek geworden bent…want Zwolle wacht !!

 4. Ik heb wel vaak de toren van Zaltbommel in de verte gezien, maar nog nooit de moeite genomen om er te gaan kijken. Leuk om nu hier wat meer te zien!

 5. Leuk om dit te zien.
  Ben benieuwd naar je verslag van het boek van Henriette Beukers.
  Weer wat warm geworden vandaag?
  goed weekend
  groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *