Handwerken zonder Grenzen 187


Het nieuwe nummer van Handwerken zonder Grenzen opent met een groot artikel over het nieuwe boek van Henriette Beukers: Rondom textiel. In dit boek staan drie technieken centraal: spinnen, vlechten en weven. In totaal bespreekt Henriette zo’n tweehonderd van de werkstukken in haar bezit. In een aantal gevallen gaat het om textiel waarover ze eerder heeft geschreven en die ze sinds haar pensionering beter heeft kunnen uitpluizen. Maar over de meeste objecten publiceerde zij nog niet eerder.

Bernard Vekemans geeft ons een inkijkje in zijn museum. Museum Vekemans herbergt rond de duizend strijkijzers, een collectie mangelplanken, een verzameling likstenen en strijkglazen en diverse linnenpersen. Naast alle voorwerpen zijn er vele schilderijen en prenten in het museum die ons iets vertellen over het bestaan van de wasvrouw, de bleker, de strijkster en de strijkijzermaker. ‘Het is een passie en ik ken de verhalen achter al de voorwerpen die ik verzameld heb. Die deel ik graag met mijn bezoekers’, vertelt Bernard Vekemans.

Tradities zijn er om ze in ere te houden. Zo maak ik kennis met bruiloftswanten in Noorse breitraditie. Wist je dat de set uit drie wanten bestaat? Waarom dit is, vertelt Hadewych van der Werf in dit nieuwe nummer van Handwerken zonder Grenzen. Tevens geeft zij het patroon van de bijzondere Kjaerlighets votter (bruiloftswanten). Een origineel cadeau met een symbolische waarde voor een bruidspaar!

Nog meer breiwerk, maar dan van Inti Knitwear. Inti Knitwear hanteert de slogan ‘Best things in life are still made by hand’. Alle Inti-ontwerpen worden in Ecuador dan ook handmatig uitgevoerd, van draad tot trui. Een interessant verhaal over hoe de eigenaars Anita Cales en Leon van den Broek zijn begonnen en nu te werk gaan.

Op dit blog maakte je al kennis met Michele Carragher. Over haar unieke borduursels kun je in het magazine een uitgebreid artikel lezen.

Joes Meester vertelt over de kantha’s, geborduurde quilts, die voornamelijk voorkomen in de staat West-Bengalen in Oost-India. De kantha is van oorsprong een witte katoenen lap die met de kanthasteek (rijgsteek) werd geborduurd. Deze vorm van volkskunst werd meestal uitgeoefend door vrouwen, die hiermee uiting gaven aan hun dromen en verlangens.

Interesse in Japan had Lidewij Uiterwaal-Damen al toen zij op de middelbare school zat en in 2000 maakte zij een reis naar het land van de rijzende zon. In die tijd werkte zij nog fulltime, maar ging Lidewij zich toch al oriƫnteren op een hobby waar ze na haar pensioen mee bezig kon zijn. Het werd quilten, zij leerde de beginselen van sashiko (een rijgtechniek die uit armoede werd geboren). Inmiddels geeft Lidewij een basiscursus in deze techniek en is zij bezig om een nieuwe masterclass aan het uitwerken.

Dit is een greep uit de diversiteit aan artikelen die je kunt lezen in nummer 187 van Handwerken zonder Grenzen. Bij uitzondering geef ik een tipje van de sluier van het volgende nummer. Hierin kun je een artikel lezen over deze bijzondere Zeeuwse merk (borduur)-stoplap anno 1803.

2 gedachten over “Handwerken zonder Grenzen 187

  1. Dank voor het aanhalen van mijn bruilofts wanten, liefdeswanten atikel!

  2. @Hadewych van der Werf, het zijn prachtige bruiloftswanten! Elk bruidspaar wil toch graag een set van drie liefdeswanten hebben! Een prachtig cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *