Nuttig en Nodig


Uit de knipselmap deze uitnodiging van Museum Boijmans Van Beuningen voor de tentoonstelling ‘Nuttig en Nodig’ op zaterdag 15 augustus 1992 van 15.00 tot 17.00 uur.

Verder lees ik op deze uitnodiging: ‘Kant wordt in Nederland al eeuwen gemaakt en niet pas na 1850. Wel is kort na dat jaar een fascinerende ontwikkeling op gang gekomen, waarvan de sporen ook nu nog duidelijk zichtbaar zijn. De tentoonstelling begint met kant van een conventioneel negentiende-eeuws type en eindigt met een volkomen nieuwe soort kant, het resultaat van een ommezwaai in vormgeving en techniek. Het initiatief van de Vereniging “Het Kantsalet” om de vooraanstaande deskundige op het gebied van borduurwerk en kant, Patricia Wardle uit te nodigen om de catalogus te schrijven en de tentoonstelling voor te bereiden, was voor het Museum Boymans- van Beuningen aanleiding om aandacht te schenken aan dit boeiende onderwerp, dat tot dusverre nog weinig bestudeerd is en dat een geheel nieuw licht werpt op een interessant onderdeel van de Nederlandse kunstnijverheid.’

Foto: De Nederlandse Kantwerkschool, 2e Sweelinckstraat 138, Den Haag

7 gedachten over “Nuttig en Nodig

 1. Leuk om te zien hoe de dames daar aan het klossen zijn.
  Staat rechts voor op de foto een garen opwinder?
  goed weekend
  groetjes,Truus

 2. @Truus uit Drenthe, volgens mij is het inderdaad een garenwinder! Geniet van een mooi weekend!

 3. dat geloof je niet..maar laat ik deze foto nu als Kerstkaart toegezonden krijgen vanuit de Betuwe.
  Zat me al af te vragen…waar zou die nou genomen zijn….en ziedaar JOUW BLOG geeft uitkomst. (kwam dit ook van de zolderopruiming ??)
  Ik print het even uit en plak het erbij !! DANK

 4. @Licia Huizer, grappig dat jij deze afbeelding als kerskaart toegestuurd hebt gekregen. Ik vond deze kaart tussen de papierknipsels die geordend moesten worden en ik weet niet meer hoe deze kaart bij mij is gekomen. In eerste instantie dacht ik dat jij dit had gestuurd, geen idee of dit klopt…

 5. In l992 maakte ik op één dag heen en weer van Wedde naar Rotterdam met de trein om deze tentoonstelling te bezoeken.Een gedenkwaardig evenement. Het heeft mij dusdanig geinspireerd om die dingen te verzamelen die hier tentoongesteld werden en uitvoerig werden vastgelegd in genoemde catalogus.Ik was al lid van het Kantsalet. In Rotterdam maakte ik ook voor het eerst kennis met het aanschouwen van een handwerkrol anno l875 gemaakt door Mafrudiger.
  Als geboren Groningse vond ik het leuk om al mijn verzamelde rollen “Pronkrol ” te gaan noemen. Pronklap, handwerkrol, techniekenlap,het mag allemaal.

 6. Hennie@ doordat je de Souvenir de ma Jeunesse als Groningse pronkrol hebt genoemd is dit Nederlandse woord zo ingeburgerd en bekend in heel Nederland.
  Dit woord hoort zeker ook thuis in de Dikke van Daelen.
  Had het Kantsalet dat jaar niet zijn salet in het museum Booymans?

 7. @Hennie Stevan-Bathoorn, leuk om het verhaal van je te lezen over je bezoek aan deze tentoonstelling en over de naam pronkrol die inmiddels bekend is in heel Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *