Hoge hoed uit circa 1900-1925


Als ik toch aan het opruimen ben, is het ook eens goed om mijn textielcollectie onder handen te nemen. Het betreft een verzameling die in de loop der jaren is gegroeid en waarvoor nu de tijd is aangebroken om deze te laten inkrimpen zodat er een beter overzicht ontstaat. Hieronder valt de fraaie hoge hoed uit circa 1900-1925 die nog in de originele kartonnen hoedendoos wordt bewaard. De hoed verkeerd in een zeer goede staat, is van zwarte zijden pluche met zwarte band. De historie van de hoge hoed kun je hier lezen.In de binnenzijde op de crème-kleurige zijde van de hoed lezen we: Bostonia Superior Quality Registreted – Specially made for Gebr. Vermeulen Haarlem.


Op de band aan de binnenzijde van de hoed zien we de initialen van de eigenaar: JHG – JH Granneman. Zou dit Jan Hendrik Granneman zijn? Jan Hendrik Granneman werd geboren op 5 november 1873 in Hillegom en overleed op 7 april 1947 in Haarlem. Hij was arbeider van beroep. In 1903 trouwde hij met Ermina Everdina van der Werff.


Op de deksel van de hoedendoos staat de naam van JH Granneman te lezen.

Het is een bijzondere hoge hoed van de Gebr. Vermeulen uit Haarlem waarvan het Rijksmuseum slechts twee exemplaren (volgens de gegevens op internet) in hun depot heeft. Ik hoop een nieuwe eigenaar te vinden voor deze speciale hoge hoed die er net zoveel van gaat genieten als ik aldoor heb gedaan.

Een bericht over de hoedenfabriek Fernández y Roche kun je hier lezen.

5 gedachten over “Hoge hoed uit circa 1900-1925

  1. Heb ik me toch altijd wijs laten maken dat het een mollenvelletje was waar de hoed van gemaakt is !! ik heb er hier ook nog 1 in een doos..dus mocht je meerdere liefhebbers krijgen stuur ze maar door !!

  2. Ik ben ook in het bezit van zo’ n hoge hoed in doos. Hij was van mijn grootvader. Zal er morgen eens even naar kijken.
    Margriet

  3. Ja, ook ik heb zo’n hoge hoed in de oorspronkelijke doos. Van mijn opa. Hij droeg hem toen hij trouwde in 1939. Maar hij ligt niet in de doos, hij hangt er in, op de zijkant. Er is een soort band gespannen waar de ronding van het hoge gedeelte in hangt. Heel apart. Zal eens kijken of die ook van dezelfde firma is.

  4. Ja hoor ik heb ook zo’n hoge hoed van mijn grootvader en volgens mij heeft hij hem gedragen tijdens de begrafenis van zijn jong overleden vrouw.
    Er zijn ook nog zwarte handschoenen bij bewaard en een lok haar van zijn vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *