Kaarten


Gemaakt door Elza.

‘Sinds 1975 heb ik niemand meer een kerstkaart gestuurd. Dat begint vruchten af te werpen: zelf krijg ik ze inmiddels ook niet meer. Die van oudtante Eugenie mis ik wel een beetje. Ze was een van de weinige volhouders aan het kerstkaartenfront, en dan niks geen voorgedrukte feestgroeten, nee, de hele kaart werd volgeschreven in zo’n smal, puntig handschrift dat er negentig jaar geleden met een liniaal op de kinderhandjes werd ingeramd,’ schrijft Sylvia Witteman op 23 december in haar column voor de Volkskrant.


Kaart van Elly met de tekst: ‘We knopen er een gloednieuw jaar aan vast. Dat het een mooi jaar mag worden.’

Afgelopen week had ik met de postbezorger een praatje over de hoeveelheid kerstkaarten die bezorgd worden. ‘Er worden nog steeds aardig wat kerstkaarten verstuurd, maar niet meer de hoeveelheden van enkele jaren geleden,’ kreeg ik te horen. In 2005 werden er nog ruim 200 miljoen kaarten verstuurd, in 2011 daalde het aantal naar bijna 170 miljoen en in 2013 kwam het aantal naar schatting uit op circa 145 miljoen kaarten. Het lijkt er dus op dat de traditionele kerstwens in populariteit afneemt. De digitale wereld speelt hier zeker een rol in. Het is snel en goedkoper.


Schitterend knipwerk van Frouke Goudman-Cupido. Tekst: Haaleruitwaterinzitin2015.

De hoeveelheid digitale kaarten die ik ontvang is aan het toenemen. Ergens ook te begrijpen want de kerstkaarten en de postzegels worden alsmaar duurder. Toch vielen er dit jaar wederom veel prachtige kaarten met kerst- en nieuwjaarswensen op de deurmat. De creativiteit is absoluut niet aan het afnemen en je hoeft de kaart ook niet zelf te maken, want tegenwoordig is de keuze aan afbeeldingen enorm groot.


Kaart gemaakt door Tineke.

Bijzonder vind ik het altijd als textielmensen een kaart maken of kopen en deze dan vaak een verwijzing geeft naar het handwerken. Daar wordt veel tijd aan besteed! Mijn kaart heeft meestal geen relatie met textiel/handwerken. Ook dit jaar weer niet. Vandaag heb ik de tijd genomen om de enveloppen te schrijven, want het wordt de hoogste tijd om ze te versturen. De tijd vliegt zoals je weet.


Elisabeth maakte deze fraaie kaart met een mooi gedicht van Anton van Wilderode dat je op haar blog kunt lezen.


Mooi, fijn borduurwerk van Lily.


AnnemieF laat zien hoe mooi resultaat je krijgt met de eenvoudige groene theezakjes. Het theezakje is onherkenbaar geworden.


Kleurrijk breiwerk van de hand van Anne Sampiemon.


Een ‘breikaart’ van NellyV. Met aandacht uitgezocht.


Een fleurige garenklosjesboom van Maria die mij hieraan deed denken. Ook net als de kaart van NellyV met aandacht uitgezocht.

Het is onmogelijk om alle kerstkaarten te tonen, vandaar een kleine willekeurige selectie, maar aan elke kaart is tijd en aandacht besteed en dat waardeer ik enorm. Bij deze wil ik iedereen hartelijk danken voor de fijne post en de goede wensen. Mijn nieuwjaarskaart komt binnenkort op mijn blog te staan.

3 gedachten over “Kaarten

 1. Toch ishet steeds weer een verrassing zo’n zelf ontworpen kaart..ik heb er ook hele mooie gekregen dit jaar…ook 1 met echt firvolite er op en ook fotokaarten van zelf gemaakte Kerstborduursels.
  Laat ik nou het zelfde gedicht van Anton v V per mail krijgen van Lieve L. uit Belgie….bijzonder he !!, zelf heb ik er dit jaar niet veel van gemaakt…maar 2 envelopjes voor 2 bijzondere mensen en ze zijn gelukkig nog aangekomen ook.
  De anderen moesten het met een gekochte kaart doen, volgend keer beter hopelijk !!groetjes L.H

 2. @Licia Huizer, iedere kaart is bijzonder, of deze nu zelfgemaakt of gekocht is! Ik vind je kaart met de afbeelding van Magazijn de Vlijt in sfeerverlichting erg mooi! Die had uiteraard ook hier mooi tussen gepast. Ja, en dan de foto’s van mooi borduurwerk! En nog veel meer. Maar ja, het is onbegonnen werk om alles te plaatsen. Om bovenstaande foto’s in het zicht te krijgen vroeg al aardig wat tijd, laat staan als het er nog veel meer waren…

 3. Zelf stuur ik ook altijd zelfgemaakte kaarten en dit jaar voor het eerst enkele kaarten per mail met een zelfgemaakt bloemstuk er op–toch een beetje zelfgemaakt–doordat ik door een flinke verkoudheid anders niet iedereen een kaart kon sturen voor de Kerst.
  Ook ik kreeg nog vele zelfgemaakte kaarten,maar heb ook veel vrienden die handwerken.
  Deze kaarten die jij kreeg zijn ook mooi–de theezakjeskaart heb ik ook al vaak gemaakt.Er liggen nog dozen vol theezakjes!
  zonnige dag
  groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *