Textiel Festival Leiden 2015 – Ambacht en experiment


Voor de 5e keer organiseert STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum) het Textiel Festival. STIDOC werkt hierin samen met landelijke (textiel)organisaties als Weefnetwerk, Landelijke Organisatie Kant Kunst, Quiltersgilde, Merkwaardig, Vereniging liefhebbers merklappen en Vrouwen van Nu. Het Textiel Festival 2015 in Leiden laat in exposites, demonstraties, Arts & Crafts markt, workshops en op zo’n 35 locaties op de textielroute de fascinerende mogelijkheden van het werken met textiel en flexibele materialen zien.

Het hart van het Textiel Festival is de Pieterskerk. Ruim 3.500 m2 met exposities van top-amateurs, werk van (inter)nationale studenten, die werken rond het thema Art Deco, dat zijn 100-jarig bestaan viert en smart textiles van studenten van de TU in Eindhoven. Werk van textielprofessionals als Lenneke Langenhuijsen, Barbara Broekman en Marian Bijlenga. Zij verzorgen op 16 mei 2015 een lezing tijdens de conferentie van de ETN (European Textile Network) over Textieldesign in Nederland. Van studio Maarten Kolk is het project ‘Waterloop’ te zien met naast het geweven eindresultaat ook de vele proeven die zij maakten. Het is in bruikleen van het TextielMuseum in Tilburg.

Eén van de hoogte punten is de expositie van de wedstrijd ‘Water-Land’ die in de Pieterskerk te zien is. 175 inzendingen van over de hele wereld zijn hiervoor gejureerd. Een ander hoogtepunt is het project ‘de Rode Loper’. Leidse kunstenaars maken samen met leden van de organiserende verenigingen nieuwe monumentale beelden.

Op de Arts & Crafts markt zijn handgemaakte producten te koop en bij de leveranciers zijn bijzondere materialen om zelf te verwerken.

Er is een uitgebreid workshop programma met maar liefst 17 verschillende workshops, waaronder borduren van het eiland Marken, Bojagi uit Korea, etsen op fluweel en kantklossen van sieraden. Via de website Textiel Festival 2015 kunt u zichzelf aanmelden. In korte opstapworkshops in de Pieterskerk kan kennis gemaakt worden met verschillende textiele technieken van het maken van ‘doodshoofdknopen’ tot het weven met papier.

In de binnenstad van Leiden kun je de textielroute lopen. Op de textielroute is op zo’n 35 plaatsen in musea, galeries, bibliotheek en andere plekken textiele kunst te zien. Er zijn speciale projecten in Rijksmuseum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis en de Hortus Botanicus. In het project ‘Heden en Verleden’ maken topamateurs uit verschillende textieldisciplines nieuw werk dat geïnspireerd is op de collectie van deze musea.

Voor wie nog geen genoeg kan krijgen van textiel: op 7 mei opent de Textiel Biënnale in Rijswijk haar deuren en op 18 mei is het symposium van de Stichting Textielcommissie Nederland over Biodesign in Textiles. We verwelkomen je graag in Leiden, zodat je kunt zien en beleven wat de ‘State of the art’ op het gebied van de textielkunst in Nederland is.

3 gedachten over “Textiel Festival Leiden 2015 – Ambacht en experiment

  1. Nou dat zal weer wat worden ! er is zelfs een Hotel arrangement voor wie er geen genoeg van kan krijgen en wil overnachten om s’anderen daags verder te gaan !!

  2. @Licia Huizer, als je alles wilt zien en volgen heb je aan één dag Leiden niet genoeg! Ik bekijk het tegen die tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *