Expositie Tilleke Schwarz in Techniekmuseum HEIM


Op zondag 18 januari 2015 is de internationaal gerenommeerde beeldend kunstenaar Tilleke Schwarz te gast bij Techniekmuseum HEIM. Zij houdt een lezing over haar bijzondere borduurwerk. Van 11 januari tot en met 1 februari 2015 is het werk van Tilleke in het museum te bezichtigen. Ook is er op 18 januari 2015 een Doe- & draaidag in het museum. Op deze dag draaien ook de wat kwetsbaardere machines. Het is een leuk spektakel ze in werking te zien, voor jong en oud.

Tilleke Schwarz werkt in mixed media. Het accent ligt op borduurwerk op linnen. Haar werk is een combinatie van hedendaagse invloeden, graffiti, iconen, teksten en zoals ze zelf zegt: ‘En maar eens wat proberen.’ Ook zijn haar katten meestal ergens in haar werk terug te vinden. Kenmerkend is het karakteristieke ‘handschrift’. Men noemt haar borduurwerk wel ‘visuele poëzie’ of ‘graffiti-achtig’. Ze verwerkt graag humor in haar borduurwerk, dit zit in haar karakter maar komt ook voort uit haar joodse achtergrond. Volkskunst en het dagelijkse leven zijn belangrijke inspiratiebronnen.

Tilleke is afkomstig uit Winterswijk. Ze begon haar vakopleiding midden jaren zestig van de vorige eeuw aan de AKI in Enschede en vervolgde deze aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Ze startte haar beroepscarrière in 1990. Haar activiteiten omvatten onder meer wereldwijde exposities, lezingen en workshops en het schrijven van artikelen over textielkunst in vakbladen. Tilleke heeft met haar werk verschillende prijzen gewonnen.

Het werk van Tilleke is vanaf 11 januari 2015 te bewonderen in het Techniekmuseum. De lezing op 18 januari 2015 begint om 14.30 uur. Ze verteld geboeid over haar werk, waarbij ze ook haar expositie in het museum meeneemt in het verhaal.

2 gedachten over “Expositie Tilleke Schwarz in Techniekmuseum HEIM

  1. Zo uitdagend vrij werken als Tilleke Schwarz, ik zou het willen kunnen… willen durven en toch, dat is nou juist het verschil tussen een kunstenaar en amateur. Tot die laatste categorie beschouw ik mezelf en amateur (ik hoef me niet te schamen) betekent vooral: liefhebber.
    Een jaar of wat geleden heb ik een meisje binnen mijn belevingswereld gevraagd een portret van zichzelf te tekenen met haar naam en de datum erbij. De intentie was de tekening ooit over te nemen op stof en het ‘vrij’ te borduren.
    Ik ga het doen althans… het proberen en barst van het zelfvertrouwen.

  2. Hallo Puck,
    Gewoon genieten van het borduren en niet te veel piekeren of het wel ‘modern genoeg’ is! Het plezier in het maken is het allerbelangrijkste. Zo te lezen heb je al een leuk plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *