Bijzondere textielkaarten


Saskia verraste mij met een aantal bijzondere textielkaarten. Behalve leuke rokjeskaarten trof ik ook geborduurde kaarten aan en twee voorbeelden met een klein popje in stijl in een medaillon. Deze laatste prentbriefkaarten zag ik nog niet eerder.


Ik heb stellig het vermoeden dat deze geborduurde kaarten de voorloper zijn van de rokjeskaarten waarop je borduurwerk ziet dat gecombineerd is met een rokje van stof. Net als op de meeste rokjeskaarten staat op deze geborduurde exemplaren Made in Spain te lezen. Voor mij wordt het steeds duidelijker dat zeer waarschijnlijk zowel de geborduurde als de rokjeskaart is ontstaan in Spanje. Wie, waar en wanneer hier men mee begonnen is, blijft voor alsnog een raadsel.

De rokjeskaarten worden vandaag de dag nog volop verkocht aan toeristen zoals je hier en hier kunt zien. De geborduurde kaarten tref je alleen nog aan in een brocante winkel.


Een ‘minidoll’ in een medaillon. Op de achterkant van één de kaarten staat Stampato in Italia gedrukt. Zou de oorsprong van dit type kaart in Italië liggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *