Borduurpatronen uit het verleden


Een magnifiek mapje met daarin losse kartonnetjes met onder andere borduurpatronen. Op de voorkant van het mapje lees ik Fr. Fischbach’s Vorlagen für Stickerei & Spruchsammlung Serie 1888 Der Damenwelt gewidmet von der Zwirnerei & Nähfaden-Fabrik Göggingen. Het is de eerste keer dat ik een dergelijk mapje onder ogen krijg. Op veel kaartjes lees ik 1888, zou dat het jaartal zijn dat deze serie werd uitgebracht? De uitstraling geeft wel een ouderdom van circa 125 jaar aan.


Eén van de kaartjes met borduurpatronen. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

15 gedachten over “Borduurpatronen uit het verleden

 1. Wat mooi , nog nooit zo iets dergelijks gezien. Het ziet er inderdaad oud uit, de kaft alleen al zo rijkelijk geïllustreerd!

 2. Dit is wek bijzonder ,heb ik nog nooit gezien . Is het je eigendom?
  Heerlijk wijallen zouden willen bladeren in dit boek.

 3. Mooi!
  Ik heb ook een oud mapje met losse patroonkaartjes. Zonder versieringen op de kaft en helaas ook zonder datum.

 4. Wat en mooie patronen zijn dit!
  Het doet me denken aan het ‘boek/tijdschrift dat mijn Moeder had met borduurpatronen.De ene helft waren letters en initialen om met stik- en platsteken te borduren en de andere helft waren kruissteekpatronen van randjes en alfabetten.Het formaat was groter dan een A4.
  groetjes,Truus

 5. @Truus uit Drenthe, de foto die ik heb gemaakt geeft niet goed de grootte weer. De afmeting van dit kartonnen mapje is slechts 7 x 12 cm waardoor het een leuke charmante uitgave is. Ligt ook nog eens lekker in de hand.

 6. @Hanke Hofstra, dank voor de link, maar je kunt deze link ook vinden in mijn logje. Namelijk door op zijn naam te klikken die onderstreept is! 🙂

 7. Lijkt sterk op 2 albumpjes die ik heb, allebeide in harmonicaform gevouwen. De ene heeft een rode kant met alfabetten en kleine randjes terwijl aan de andere kant bredere randen staan. het andere “boekje ” is net iets groter , heeft een kabouter op de achterkant staan, met borduurnaald en vingerhoed. Binnenin hebben de blauwe kanten alleen maar veel verschillende alfabetten , de andere kanten veel heel brede uitgebreide randen (nummer op de voorkant 778).
  Verder nog een aantal velletjes van the anchor crochet and embroidery designs (clark and co anchor mills paisley), met daarop vooral randen en alfabetten. Deze heb ik dubbel en driedubbel, iemand belang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *