HANDWERK – Zeeuws Museum


In HANDWERK nodigt het Zeeuws Museum ontwerpers en vakopleidingen uit om aan de slag te gaan met ambachtelijke technieken. De meest gespecialiseerde ambachtslieden dragen zorg voor de kennisoverdracht om een nieuwe generatie te inspireren tot hedendaagse toepassingsmogelijkheden. In het eerste deel staat de vouw- en plooitechniek uit de Zeeuwse streekdracht centraal. De Middelburgse mevrouw Vos (91) is meester in het stijven en plooien van mutsen en jakken. Zij leert modeontwerper Antoine Peters en de studenten van Meesteropleiding Coupeur de fijne kneepjes van het vak. Het leer- en ontwikkelingsproces binnen HANDWERK is vanaf 22 november te volgen, zowel in het museum als online. In het museum zelf staan niet alleen de modezalen in het teken van HANDWERK, er wordt ook een speciale HANDWERKPLAATS geopend waar je zelf aan de slag kunt. In de loop van 2015 komt een tweede ambacht centraal te staan.

5 gedachten over “HANDWERK – Zeeuws Museum

  1. @Wilma, leuk om van je te horen/lezen! Jij bent net als ik heerlijk bezig als ik dat zo lees op je blog!

  2. Bij verkeerde blog gereageerd (lol)
    Het zou jammer zijn als de oude technieken verloren gaan.
    Eigenlijk moet de handwerkles weer terug komen op de basisscholen en dan wel op een aansprekende wijze.
    groetjes,Truus uit Drenthe

  3. Ben bij de presentatie geweest! Heel interessant project van het ZM!
    Een ding vind ik wel wat jammer (als ik wat kritisch mag zijn) en dat is dat het ZM niet echt de samenwerking zoekt met de streekdrachtgroepen (er zijn er 7 in Zeeland). Die hebben nog zoveel kennis en kunde in huis!! Nu lijkt het net alsof het ZM de enige is die hiermee aan de slag gaat, terwijl er al jarenlang een groep mensen vanuit de overkoepelende streekdrachtorganisatie bezig is met het vastleggen van de oude patronen en technieken met als doel dit uit te gaan geven in een boek. Soms lijkt het alsof Zeeland niet letterlijk uit eilanden bestaat, maar ook figuurlijk en da’s wel eens jammer!

  4. @lupineke, nee, ik was niet bij de presentatie. Het is heel goed dat je kritisch bent en onder de aandacht brengt dat zoveel streekdrachtgroepen van Zeeland al jaren bezig zijn met het vastleggen van oude patronen en techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *