Groene Weelde


SaskiaB laat tot en met 31 december 2014 collages en ander werk zien in de bibliotheek in Boxtel. Saskia’s liefde voor tuinen en de kleur groen resulteerde in een prachtige en diverse ‘Groene Weelde’. Ze bracht onder andere tien tuinen in collages tot leven, met als basis een geschilderde Engelse tekst. De lagen papier daarop vormen de beplanting.

De tien collages laten mooie, overvloedige, maar ook ‘veilige’ stukjes natuur zien. Een tuin is per definitie een afgebakend geheel. In dit geval afgebakend door een lijstje, en niet door een hek, haag of muur. Een romantische gedachte, vindt Saskia: tuinen die de ‘boze buitenwereld’ buitensluiten. De middeleeuwse tuin, de Hof van Eden, Luilekkerland; Saskia neemt je mee op een wandeling langs uiteenlopende ‘groene ruimtes’.


Saskia fantaseerde er als kind al over om zo klein te zijn als een muis, om door een tuin te kunnen dwalen. Ze las De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett in één ruk uit en is daarna niet meer gestopt; allerlei boeken met tuinen als onderwerp volgden. De kleur groen is ook altijd als eerste ‘op’ uit haar voorraad: de tinten groene verf, groen papier, groen borduurgaren en groene lapjes stof.


Voor deze tentoonstelling maakte Saskia drie kerstcollages, waarvan kaarten te koop zijn. De opbrengst is voor de Stichting Maladah Gambia, die zich inzet voor goed onderwijs. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

4 gedachten over “Groene Weelde

 1. Mooi de foto’s van haar werkstukken.Bij de een na laatste foto lijkt het wel een etui of een kussenhoes.
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 2. Wat een leuke verrassing Berthi, dat je mijn tentoonstelling noemt op jouw weblog! Dankjewel.

  @truus. Dank je!
  De eerste foto is van een van de collages, “the maze”, op de tweede en derde foto staan “tuintasjes”. Het ene geïnspireerd op een gedicht van Rudyard Kipling, “the Glory of the Garden”, het andere ” the Secret Garden by Night”.
  Ze zijn vrij klein, ongeveer twintig cm breed.

 3. Prachtig zijn ze! Zie ik het goed, dan is de eerste collage van papier en de volgende twee van stof?
  Saskia, gebruik je alleen papier van drukwerk (tijdschriften en zo) of gebruik je ook geprinte afbeeldingen van internet?
  Geweldig, die mysterieuze uitstraling.
  Berthi dank je wel voor het laten zien van dit werk.
  Groetjes, Tineke

 4. @Tineke, dank voor je compliment!
  De eerste collage is inderdaad alleen van papier op een geschilderde tekst-ondergrond. De tasjes zijn van stof. Ik gebruik voor de collages enkel papier uit tijdschriften, kranten, oude boeken, landkaarten, postzegels, verpakkingen etc.
  Ik gebruik geen geprinte afbeeldingen van internet.
  De expositie bestaat voornamelijk uit collages van papier dus, de tasjes zijn “extra”…
  Groet, Saskia B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *