Bollenhut


Marcella stuurde deze textielkaart waar ik als volgt op reageerde:

Deze textielkaart brengt mij terug naar mijn jeugd. Jaarlijks had mijn vader een bedrijfsuitstapje dat vaak uit een bezoek aan Duitsland bestond. Mijn moeder mocht mee en zij brachten als souvenir, voor mij, telkens een popje in een mooi doosje mee. Dit popje droeg de dracht van de streek en het kon ook nog dansen. Nou ja, hortend en stotend ronddraaien. Met een sleutel kon je het popje op de rug opwinden. Prachtig vond ik het. Zorgvuldig heb ik de popjes altijd bewaard, waar dus ook een Schwarzwalder popje met een rode bollenhoed bij zit, maar nu kan ik alle opwindpopjes niet vinden. Waarschijnlijk te goed opgeborgen op zolder…


En twee jaar later vind ik de opwindpoppetjes op zolder!

7 gedachten over “Bollenhut

 1. Geweldig Berthi! Ook ik heb zo’n pop met een Bollenhut. Die pop heb ik nu meegenomen bij mijn ouders, maar hij was oorspronkelijk niet van mij. De pop was te duur als speelgoed. Daarom mocht ik zo’n opwindpoppetje kiezen. Die heb ik ook nog (ergens, ja, ja, op zolder………), een andere dan op jouw foto. Het is zo’n soort egelhoofd (Mecki?) met ik dacht een Beiers-achtig kledingstuk aan. Oef, ga ik de zolder opruimen, dan kan ik er een jaar lang een blog mee vullen, reken maar.
  Groetjes, Tineke

 2. Wat een prachtig jeugdsentiment komt er bij jou allemaal van de zolder af ….. en zo leuk dat je het met ons deelt!! Heb 10 jaar geleden de zolder opgeruimd omdat wij gingen verhuizen en soms kwam je dingen tegen waar je even heel stil van werd, of heel blij ……zoveel herinneringen liggen er op zolders!

 3. Wat een leuke vondst! Ze komen nu toch zeker wel op een pronkplekje te staan in plaats van op zolder? Groeten van Margriet

 4. @Lineke, als je alles maar lang genoeg laat staan, weet je zelf op een gegeven moment niet meer wat er aan schatten op zolder ligt!:-)
  Het is overigens een hele klus om een zolder op te ruimen. Er komt veel meer vanaf dan ik zelf in gedachten had. Dus wel eens goed om alles door je handen te laten gaan en onderscheid te gaan maken in wat wel en wat niet te bewaren.

  @Margriet, nu gaan de opwindpopjes niet meer de zolder op, want ik heb sowieso erg weinig spulletjes uit mijn jeugd die bewaard zijn gebleven.

 5. Enig deze klederdrachtpopjes.
  Heb er ook een paar oa uit Frankrijk–en ja,ze liggen op zolder!
  zonnige dag
  groetjes,Truus

 6. Wat zien de popjes er nog goed uit.
  De zolder opruiming gaat op deze manier wel erg langzaam.
  Ons steeds weer een vondst laten zien, wij genieten ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *