14 gedachten over “Punnikklosjes

 1. Wij punnikten vroeger met een houten klosje waar 4 spijkertjes in waren geslagen. Die spijkertjes haalden we voor een paar centen bij de schoenmaker.
  En dan met een dikke stopnaald….’t werkte perfect!! ☺

 2. Ha Berthi!

  je bent echt in Amsterdam geweest! volgens mij is dit ergens op de Prinsengracht, aan de even zijde; ik heb er ook wel eens staan kijken. Ik bezit trouwens een automatische punnikklos; een plastic gevalletje, waarmee het heel vlug gaat, als je tenminste de slag te pakken hebt, en de draad niet steeds van de spijltjes schiet.
  Maar ik weet nooit, wat je met al die slierten moet doen.
  hartelijke groet, Marian

 3. Dat is een leuke verzameling! Ik zie op de tweede foto zelfs de echte klosjes met spijkertjes…

 4. @Ine, ook ik had een garenklosje waar mijn vader vier spijkers in had geslagen en uit de naaimand van mijn moeder haalde ik een grote dikke stopnaald. En ik altijd maar denken dat ik één van de weinigen was die op deze manier punnikte!:-)

  @Marian, deze foto’s heb ik inderdaad in Amsterdam gemaakt, maar ik ben vergeten te kijken in welke straat dit was. Maar ik ben ook op de Prinsengracht geweest. Wellicht staan daar deze punnikklosjes.
  Een automatische punnikklos… nieuw voor mij. Enkele voorbeelden om je slierten creatief te gebruiken: http://hobby.blogo.nl/2007/03/09/punniken-en-patronen/

  @Irene, dat is misschien wel het leukste klosje…

  @Annelies, dat klosje viel mij als eerste op. Zo herkenbaar!

  @Monica, een gezellige en vrolijke boel!

 5. Wat een leuke verzameling en dan zomaar voor het raam-dan heb je wel bekijks.
  Vroeger ook geleerd op een garenklosje met stopnaald. Later een échte’ gekregen met Sinterklaas,maar die was heel simpel met 2 kleurtjes en een houten stokje net een tandenstoker.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 6. Ik heb laatste zitten punniken met onze kleindochter op mijn eigen 55 jaar oude punnikpaddestoel want ik had een leuk boek gekocht om leuke dieren te maken van die punnikslingers: Punnikpret van Cendrine Armani. Was een groot succes!!

 7. Wat leuk! Alhoewel ik een echt punnikkolosje had (en nog heb: een paddenstoel met ronde boogjes) en ik ook die van mijn moeder gebruikte (een dametje met kopspijkertjes, dat was vroeger blijkbaar zo) heb ik ook wel eens gepunnikt op een garenklos met spijkertjes. En dat plastic ding heb ik geloof ik ook nog ergens op zolder (ja, alweer die zolder Berthi). Je kon op dat plastic ding alleen maar dunne wol gebruiken en dan nog moest je wel voorzichtig doen, anders schoot de draad weer van de spijltjes. Ik maakte een stoffen stoelzitting waar ik gepunnikte “draden” in verschillende kleuren in de vorm van een bloem naaide. Oh, en ik geloof ook nog iets dergelijks als vloerkleedje.
  Nostalgie ten top. En tegenwoordig geloof ik weer helemaal “in”. De terugkeer van de 70er jaren.

 8. @Truus uit Drenthe, absoluut veel bekijks als je op deze manier je verzameling laat zien!

  @Aty, Leuk dat jij de punnikklosjes verzamelt!

  @Lineke, leuk, ik kende het nog niet. Hierbij een link: http://www.bol.com/nl/p/punnikpret/9200000002310945/

  @Tineke, haha die zolder toch!:-) Ik heb net een nieuwe zoldervondst geplaatst!:-)

  @Willy, volgens mij zijn wij van dezelfde generatie en punnikten we met een zelfde garenklosje met spijkertjes!

 9. In Frankrijk kocht ik ooit het boek “le tricotin 50 modèles originaux”, met daarin de werkbeschrijving voor de mooiste punniksliertdieren. Google afbeeldingen op “tricotin” levert ook een heleboel inspirerende plaatjes op.

 10. Het is ongeveer 10 jaar geleden dat ik in de winter allerlei lege houten garenklosjes
  klaar heb gemaakt om voor de volgende zomervakantie met de kinderen die
  in Westerwolde op vakantie waren te gaan punniken.Ik had ze al zover klaargemaakt, dat er een staartje onderuit kwam. Moeders die met hun kinderen
  het Museum in Wedde bezochten waren zo verrast, dat ze meteen wilden
  beginnen.In één middag waren al de klosjes aan de man gebracht.Fleurige
  kaartjes wol werden daarna gekocht om verder te gaan punniken in de vakantie.
  Het eind resultaat heb ik nooit gezien, maar de blijde gezichten vergeet ik
  nooit weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *